Perussuomalaisten Kimmo Kivelä: "Kirkosta eroamiselle ei ole koskaan hyviä perusteita"

Perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä, 2. maaliskuuta 2017. Eduskunnan lähetekeskustelussa puitiin tänään kansalaisaloitetta eutanasian laillistamiseksi. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kirkon työntekijöiden mielenilmaukset ja aktiivisuus kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden puolustajina sai Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin ärähtämään maanantaina. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen erosi kirkosta Facebook paukkuen.

Kirkon työntekijöiden toiminta on myös poikinut kanteluja ja kiihdyttänyt kirkosta eroamista yleisesti.

Perussuomalaisten kansanedustaja, pappi Kimmo Kivelä ei ole kuullut, että hänen puolueensa jäsenten piirissä viriäisi suoranaista kirkkokapinaa. Syvää tyytymättömyyttä joidenkin kirkon työntekijöiden kannanottoihin hän sen sijaan on havainnut.

Ärtymystä herättää Kivelän mukaan kokemus siitä, että jotkut kirkon ääntä voimakkaasti käyttävät kieltäytyvät kokonaan puhumasta maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista.

Kivelä ei ajattele, että kaikelle esivallalle tulisi aina olla lojaali.

– Vanha viisaus sanoo, että yhteiskuntakin voi saatanallistua.

Kivelän mukaan Suomi on kuitenkin laillinen oikeusvaltio, jossa yhteiskunnan lakeja tulee kunnioittaa.

– Jotkut haluavat nyt Suomen kirkossa elää Saksan tunnustuskirkon hengessä vedoten siihen, että sen edustajat asettuivat aikanaan Hitlerin hirmuhallintoa vastaan. Elämme kuitenkin toisenlaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa, eikä rinnastus ole kohtuullinen. Näen tämän toiminnan taustalla romantisoitua ajattelua ja sädekehän rakentelua.

"Äänekkäät vähemmistöt ottavat julkisuuden haltuun"

Kivelä kertoo saaneensa suojelupoliisia valvovan perustuslakivaliokunnan jäsenenä paljon tietoa, jonka kanssa hän ei voi tulla julkisuuteen. Hänen mukaansa myös virkavastuulla toimivat Maahanmuuttoviraston työntekijät saavat tietoa, jota tavallisilla kansalaisilla tai kirkon työntekijöillä ei ole.

– Tunnepohjaisesti voidaan nostaa esiin hyvin rajuja väitteitä, joiden totuuspohja ei ole varma. Asioista enemmän tietävät virkamiehet eivät sen sijaan voi niitä kumota, koska heitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Tämä tekee kommunikaatiosta julkisuudessa haastavaa.

Aihepiiri herättää Kimmo Kivelän mukaan nyt niin voimakkaita tunteita, että erityisesti sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat puolella jos toisellakin kuin aivonsa narikkaan heittäneitä. Reagointi tapahtuu toista kuulematta.

Kivelä kertoo keskustelleensa turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä paljon kirkon työntekijöiden kanssa. Hän sanoo tulleensa siihen tulokseen, että valtaosa papeista luottaa julkisen vallan toimintaan ja Maahanmuuttoviraston virkamiehiin.

– Pienet äänekkäät vähemmistöt ottavat kuitenkin julkisuuden haltuun niin tässä kuin muissakin asioissa.

"Kirkko on enemmän kuin sen työntekijät"

Kivelän mukaan kirkko on tehnyt vuosikymmenet "valtavan hyvää työtä" pakolaisten parissa. Kivelä toteaa, että kirkko on auttanut ja tukenut heidän integroitumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan 1970-luvulta alkaen, kun ensimmäiset Chilen pakolaiset saapuivat.

– Kirkko on puolustanut pakolaisten ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, kuten sen kuuluukin, ja tehnyt hyvää diakonista työtä. Mutta on pelottavaa, jos kirkon työntekijät ryhtyvät antamaan katteettomia lupauksia turvapaikan järjestymisestä ihmisille, joiden kohdalla virallinen päätös on toinen.

Kivelän mukaan ketään ei saa jättää kuolemaan kaduille, mutta kirkkoturvan varaan ei voi pitkäjänteisesti rakentaa kenenkään elämää. Kyse on aina tilapäisestä hätäavusta.

Kivelä toivoo, että kirkon ja valtion suhteet säilyisivät Suomessa hyvinä.

– Diakonisesta näkökulmasta kirkko on hyvin lähellä kolmatta sektoria, mutta en näe hyvänä kehitystä, jossa kirkon ja valtion suhde etääntyisi. Suhteessa on nyt juuri sopivasti kriittistä solidaarisuutta ja jännitettä.

Kivelältä ei heru ymmärrystä heille, jotka eroavat kirkosta maahanmuuttokysymysten vuoksi.

– Kirkosta eroaminen on aina surullinen asia, eikä sille ole koskaan hyviä perusteita. Kirkko on enemmän kuin sen erehtyväiset ja vajavaiset työntekijät.

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Kirkon työntekijöiden näkyvä osallistuminen mielenosoituksiin lisäsi kirkosta eroamista

Kommentti: Paperittomat ja pakkopalautukset lyövät kiilaa kirkon ja valtion väliin

Pastori Marjaana Toiviaisesta 23 kantelua tuomiokapituliin

Helsingin piispa Askola ja 21 kirkkoherraa jyrähtävät kannanotossaan: "Vihapuhe on syntiä"

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautus synnytti mielenosoituksen – paikalla useita pappeja

36 kommenttia

 • Pietari Kuittinen sanoo:

  Vaikka tunnen Kimmon jossakin määrin henkilökohtaisestikin, niin julkisesti totean, että ONPAS hyviä perusteita kansankirkosta eroamiselle. Nimimerkillä, lähes kolmekymmentä vuotta aiemmin asiaa harkinnut ja sitten eronnut ;). Siitä olen samaa mieltä, että Kristuksen Kirkko ei koskaan häviä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Henrik Sawela sanoo:

  “– Kirkosta eroaminen on aina surullinen asia, eikä sille ole koskaan hyviä perusteita.”

  Ja tuollaisia on päättämässä meidän asioista…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Se on demokratiaa. Onhan siellä vaikkapa Emma Kari ja Ville Niinistö. Vaikken pysty kuvittelemaan kuka heitä äänestää niin demokratiaa se vain on.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Niinpä. Ihmettelen millä pätevyydellä kenenkään eropäätöksen hyvyyttä kyetään määrittelemään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juhani: “Onhan siellä vaikkapa Emma Kari ja Ville Niinistö. Vaikken pysty kuvittelemaan kuka heitä äänestää niin demokratiaa se vain on.”

   Eihän tuo nyt vielä kovin kummallista ole. Jotkut äänestävät jopa Räsäskää ja KD:tä. Kaipa sekin on sitten sitä demokratiaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pietari Kuittinen sanoo:

  Poistetun kommenttini tilalle kirjoitan hellävaraisemman ja tämä on lainaus: “Minne joutuu se valtakunta/ jonka Paimenetkin nukkuu syvää unta/ näkemättä, huomaamatta/ mikä hetki yöstä on.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Kuka eroaa kirkosta mistäkin syystä eikä se muille kuulu. Mitä tähän kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden asiaan tulee on varmaan syytä miettiä myös tätä, mitä Kivelä kertoo. Sehän tietty asian vaikeaksi tekee ottipa kantaa puolesta tai vastaan.

  “Kivelä kertoo saaneensa suojelupoliisia valvovan perustuslakivaliokunnan jäsenenä paljon tietoa, jonka kanssa hän ei voi tulla julkisuuteen. Hänen mukaansa myös virkavastuulla toimivat Maahanmuuttoviraston työntekijät saavat tietoa, jota tavallisilla kansalaisilla tai kirkon työntekijöillä ei ole.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Kirkosta eroamiselle on erittäin hyvä peruste, että ei usko kirkon omien ihmisten valitsemaan Jumalaan, joka antaa sitten valitsijoilleen ja kannattajilleen ikuisen elämän taivaan paratiisissä uuden ruumiin kanssa. Eroaminen ei suinkaan tarkoita välttämättä, että ei uskoisi Korkeimman olevan olemassa jossakin muodossa.

  Muuten eräs pappi kirjoitti aikaisemmin olleessa ketjussa, että lähimmäisen rakkaus vallitsee taivaassa mutta ei seksuaalinen. Kun uusi ruumis on alaston ( papit eivät ole ainakaan sanoneet millaiset vaatteet uudella ruumiilla olisi ) niin onko halaus alastomien ruumiiden kesken lähimmäisen rakkautta vai seksuaalisuutta ? Ehkä joku pappi voisi ystävällisesti kertoa miten on kun he, papit, tuntuvat olevan hyvinkin perillä taivaan olosuhteista. Se olisi reilua meitä maallikkoja kohtaan. Etenkin kun he tietävät Jeesus Jumalan istuvan isänsä oikella puolella omana vastuualueenaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Papeilta on jäänyt sinulle kertomatta tämä: “Siinä oli ihmisiä kaikista maista, kaikista kansoista ja heimoista, ja he puhuivat kaikkia kieliä. He seisoivat valtaistuimen ja Karitsan edessä yllään valkeat vaatteet ja kädessään palmunoksa.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Martti Pentti

   Ystävällisesti kertonet missä Jeesuksen sanomassa mainitsemasi teksti on ? Tai mistä se on peräisin ja millä totuus arvolla ?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Mistä ne kaikki ovat ne palmunoksat saaneet? Palmuja joka maassa kasva!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni: Martti Pentin kirjoittama on teksti kirjasta nimeltä Raamattu, Ilmestyskirjasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Toivo Loikkanen. Kiitos infostasi. Olen kerran lukenut ilmestyskirjan mutta pidin sitä täysin utopiana joten se ei ole jäänyt mieleeni. Totean myös, että eivät kirkon vastuuhenkilötkään viittaa siihen tietääkseni juuri ollenkaan. Eikä se ole saanut tutkijoiltakaan pienintäkään arvostusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Ilmestyskirja pohjaa paljon muinaisiin Heenokin kirjoihin. Henoch (salaisuuten vihitty) teki avaruusmatkoja, näki sateiden varastohuoneita ja monia ihmeitä matkoillaan. Qumranissa arvostettiin Henochia. Henoch on kuuma kekäle teologian hyppysissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Seppo Heinola: “Henoch on kuuma kekäle teologian hyppysissä”.

   Siitä päätelleen, kuinka vähäisellä intohimolla kirkossa ja sen teologiassa näihin pseudepigrafisiin apokalytikkoihin suhtaudutaan, ei se nyt niin kauhean kuuma kekäle ole. Musta ja kylmennyt pikemminkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Jäähtyyhän se poisheitetty. Eikä noiden muinaisten tekstien arvo siitä määräydy, millä nimillä Turtianen niitä nimittelee. On huomatava että monet Raamatun kaanoniin hyväksytytkin tekstit ovat pseudigraafisia (Mooseksen ja jopa Paavalin nimiin pistetyt) ja apokryfikirjat ovat aikoinaan kuuluneet Raamattuun.

   Teologit eivät uskalla tutustua kunnolla Heenochiin, jota sitävastoin asioista tod. näk. oikeasti tietävät vapaamuurarit pitänevät suuressa arvossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Seppo Heinola: “Teologit eivät uskalla tutustua kunnolla Heenochiin, jota sitävastoin asioista tod. näk. oikeasti tietävät vapaamuurarit pitänevät suuressa arvossa.”

   Vapaamuurarithan ovatkin erinomainen viiteryhmä teologiselle oppineisuudelle ja kriittiselle ajattelulle.

   Sen sijaan me teologithan olemme niitä tietämättömiä ja asioihin perehtymättömiä vellihousuja.

   Näinkö ajattelusi menee?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Vapamuurararessa on ja on ollut myös korkeasti oppineita teologeja. Henoch on Vt:n ja Maccabealaiskirjat Ut:n avain.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Kivelä: “– Kirkosta eroaminen on aina surullinen asia, eikä sille ole koskaan hyviä perusteita. ”

  Miksi kirkkoon pitäisi kuulua ja maksaa jäsenmaksu? Jos haluaa uskoa Jumalaan, voi sen tehdä kai ihan ilman kirkkoakin, vai pitääkö maksaa satojen eurojen jäsenmaksu siitä hyvästä ettei joudu helvettiin? Jos taas haluaa osallistua hyväntekeväisyyteen, on siihen olemassa moninkerroin tehokkaampia keinoja kuin kirkon diakoniatyö. Hautaankin pääsee ilman kirkon jäsenyyttä, eikä kukaan estä kirkossa käymistä vaikka joka sunnuntai, vaikkei jäsen olisikaan.

  Kirkosta eroamiselle on aina pelkästään hyviä perusteita. Ainoa hyvä syy olla eroamatta on se, ettei ole koskaan liittynytkään tai lapsikasteessa pakkoliitetty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Minusta asialle tehdään hallaa, jos puhutaan siten, että luterilaisen kirkon ulkopuolella ollaan kuin Jumalan valtakunnan ulkopuolella. Siinä tehdään paha erottelu, josta Jumalakaan tuskin tykkää. Jakolinja menee niin, että on uskovat, jotka uskovat Jeesukseen Vapahtajanaan ja sitten muut, jotka eivät uskomihinkään tai sitten toiseen jumalaan.

  Jos kerran Jumalalla on seurakuntansa maailmanlaajuisena, sillä ei voi olla nimeä eikä jäsenrekisteriä. Edes paavin valtakunta ei ole riittävän kattava siihen tarkoitukseen. Luterilainen kirkko on organisaatio useiden joukossa. Jos jonkin uskonelämän tarpeet täyttyvät siinä hän olkoon onnellinen. Jos joku kaipaa erilaista yhteyttä, hän olkoon mielessään vahva, mutta älköön kumpikaan tehkö erotuista veljesten välille. Jokainen osaa hajottaa, mutta harvempi rakentaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pietari Kuittinen sanoo:

   Laurilla oli edellä erittäin tärkeitä pointteja! Se minua närästi, että jutussa Kivelä kansankirkon pappina on “sokea” näkemään esimerkiksi Suomen Tunnustuksellista Luterilaista kirkkoa, Lähetyshiippakuntaa jne yhteisöinä joihin kuuluu varmasti ja sydänjuuria myöten “pataluterilaista” väkeä. Käsittääkseni esim STLK:n jäsen ei voi olla yhtä aikaa kansankirkon jäsen. Nämä ja muut ev.lut yhteisöt tarjoavat jäsenilleen aidon kirkollisen yhteyden. Niistä hautausmaista ei puhuta tässä yhteydessä….. :)))

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  “Pienet äänekkäät vähemmistöt ottavat kuitenkin julkisuuden haltuun niin tässä kuin muissakin asioissa.”

  Niinhän asia näyttää olevan. Keskustelimme äskenkin puolisoni kanssa asiasta, ja mietimme mitä järkeä on tukea taloudellisesti organisaatiota, jonka jäsenet aIheuttamistaan kustannuksista välittämättä sabotoivat organisaatiota toimimalla organisaationsa virallista päätöstä vastaan. Tulimme tälläkin kertaa siihen tulokseen, että ei mitään järkeä. Maksakoon itse “omat kivansa”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Tuula: voitko avata vähän tätä kommenttiasi? Mistä organisaatiosta tarkalleen otteaen puhut?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seija Rantanen,

   Entä jos tekisit tässä ja muissakin asioissa kuten seurakuntapastori Marjaana Toiviainen on kannustanut kaikkia suomalaisia tekemään: käytä omaa ajatteluasi, kyseenalaista, mieti ja hae omat perustelusi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Juuri näin Tuula. Niin edistämme sekularisaation etenemistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Henrik Sawela: “Niin edistämme sekularisaation etenemistä”.

   Kristillinen usko on länsimaissa pitkälle sekularisoitunutta. Yhtenäiskulttuuria ei enää ole ollut vuosikymmeniin. Silti kristinusko on sopeutunut tähänkin muutokseen. Vai väittääkö joku erottavansa hurskaan kristityn ateistista esim. pukeutumisen, asumisen, syömisen tai muun ulkoisen seikan perusteella?

   Vaikuttaa siltä, että kristinuskon vihollinen ei ole sekularisaatio. Pikemminkin kristinuskon pahin vihollinen – kuten kaiken muunkin kulttuuriin syvästi vaikuttavan aatteellisuuden vihollinen – on välinpitämättömyys ja kritiikittömyys. Siis se, ettei ajatella itse ja oteta selvää perusteista, vaan mennään massan mukana tai luotetaan propagandaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Siis se, ettei ajatella itse ja oteta selvää perusteista,

   Se on toisaalta nimen oman kirkon onni, ettei sen jäsenistö ota kunnolla selvää kristinuskon kaikista asialle relevanteista aikahistoriallisista perusteista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   ‘Omat kivat’ -määrittely ei sovi mihinkään tuntemaani organisaatioon, joten olen edelleen vähän hukassa kommenttisi suhteen. Mutta – kuten näyttää – kirjoitat kommenttejasi klo 4 tai 5 aamuyöllä, niin ehkä se selittää jotakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Turtiainen: “Siis se, ettei ajatella itse ja oteta selvää perusteista, vaan mennään massan mukana tai luotetaan propagandaan.”

   Jos jokainen (itsenäiseen ajatteluun kykenevä) ihminen ajattelisi itse ja ottaisi selvää uskontojen perusteiden hataruudesta, ei oltaisi massan mukana uskontojen vietävänä, eikä minkäänsorttisille uskonnolliselle propagadalle annettaisi elintilaa Telluksella.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Kimmo Wallentin: “Jos jokainen (itsenäiseen ajatteluun kykenevä) ihminen ajattelisi itse ja ottaisi selvää uskontojen perusteiden hataruudesta, ei oltaisi massan mukana uskontojen vietävänä, eikä minkäänsorttisille uskonnolliselle propagadalle annettaisi elintilaa Telluksella.”

   Tätä Kimmon sanoittamaa ja sen kaltaisia kommentteja juuri tarkoitin sillä kritiikittömyydellä ja propagandaan lankeamisella. Ollaan “kriittisiä” suhteessa uskontoihin, mutta ei omaan ajatteluun. Fundamentalistisia ja äkkijyrkkiä mielipiteitä, joista ei ole pitkä matka vihapuheeseen..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Seppo Heinola: “Se on toisaalta nimen oman kirkon onni, ettei sen jäsenistö ota kunnolla selvää kristinuskon kaikista asialle relevanteista aikahistoriallisista perusteista.”

   Väitätkö, etteivät muut kuin sinun laillasi ajattelevat ole voineet pohtia oman vakaumuksensa perusteita?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Puihin jäsenistöstä ja ‘kunnolla’ selvän ottamisesta. Tottakai joukossa on yksilöitä, jotka tietävät ja niitäkin jotka tietävät ‘liikaa’.

   Mutta tekemänsä valan pohjalta pitävät monet mölyt mahoissaan. Suuri enemmistö ei tiedä juuri mitään muuta kuin mitä on katsottu ‘seurakuntateologian isällisessä varjeluksessa’ hyväksi heille opettaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Turtiainen: “Ollaan “kriittisiä” suhteessa uskontoihin, mutta ei omaan ajatteluun.”

   Enemmän täällä näkee sitä, että ollaan kriittisiä suhteessa uskonnottomuuteen ja jumalattomuuteen, mutta ei vaivauduta – tai kyetä – ajattelemaan itse, vaan uskotaan täysin kritiikittömästi ns. raamatullisiin totuuksiin.

   Turtiainen: “Fundamentalistisia ja äkkijyrkkiä mielipiteitä, joista ei ole pitkä matka vihapuheeseen”

   Ovatko fundamentalistiset ja äkkijyrkät mielipiteet sallittuja ainoastaan uskovaisille ja Jumalan paimenpojille?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Kimmo Wallentin: “Ovatko fundamentalistiset ja äkkijyrkät mielipiteet sallittuja ainoastaan uskovaisille ja Jumalan paimenpojille?”

  Keskustelussa niistä ei ole hyötyä kenellekään, mutta ne kertovat aina enemmän esittäjistään kuin kritiikin kohteistaan.

  Ilmoita asiaton kommentti