Peura huolissaan maatalousyrittäjien jaksamisesta

peura_simo205Simo Peuran mukaan maatalousyrittäjien selkänahasta ei voi repiä määräänsä enempää. Peura totesi puheessaan Pellolta maailmalle -maaseutuseminaarissa Suolahdessa, että inhimilliset tekijät jäävät nuorten yrittäjien yritystoiminnan suunnittelussa usein liian vähälle huomiolle.

- Niissä ei ole tilaa sairastumiselle, uupumiselle, perhe-elämän vaikeuksille eikä muille ihmiselämän vastoinkäymisille. Yhtälöt on yliviritetty. Lehtien sivuilta voimme sitten lukea lopputuloksen. Surullinen kertomus sisältää silloin seuraavan: nälkiintynyt karja lopetetaan, poliisi ottaa uupuneen isännän talteen ja viranomainen esittää valvonnan lisäämistä, Peura sanoo.

- Sekö on oikea ongelman ratkaisu? Eikö kyse olekaan ihmisestä ja hänen elämänsä edellytysten katoamisesta. Hyvää tässä kertomuksessa on vain se, jos ihminen pysyy hengissä. Liian moni uupunut maatalousyrittäjä ei ole kuitenkaan nähnyt mitään ulospääsyä vaan päättänyt päivänsä, hän jatkaa.

Peura nostaa ratkaisuksi tukiverkot ja toimivat lähisuhteet. Tuottajaperhe tarvitsee hänen mukaansa myös ulkopuolista tukea, jota tarjoaa muun muassa MTK:n STM:n, Mielenterveysseuran ja kirkon muodostama Maaseudun tukihenkilöverkko.

- Kenenkään ei pidä jäädä yksin murheittensa kanssa. On parempi hakea ulkopuolista apua ajoissa kuin ajautua totaaliseen ratkeamiseen. Kaikkien niiden, jotka toimivat maataloustuottajien kanssa, tulisi pitää esillä tietoa tällaisesta tukiverkosta, Peura toteaa.