Piispa Askola Lännen Medialle: Piispainkokous voisi ohjeistaa vihkimisissä ennen kirkolliskokousta

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola

Evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous voisi antaa papeille omantunnonvapauden sateenkaariparien vihkimiseen, piispa Irja Askola sanoo. Askola kommentoi asiaa Lännen Median haastattelussa sunnuntaina.

Askola sanoo haastattelussa, että piispainkokouksen ohjeistus voitaisiin saada voimaan nopeammin kuin kirkolliskokouksen linjaus.

Ohje perustuisi emeritaprofessori Eila Helanderin syyskuussa jättämään selvitykseen. Sen mukaan kirkon ei tarvitsisi muuttaa avioliittokäsitystään mutta papit voisivat saada oikeuden vihkiä tai olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia pareja.

Askola sanoo Lännen Median haastattelussa, ettei pidä Helanderin esitystä "tyylipuhtaana". Hän kannattaa esitystä silti.

– En usko, että tässä tai seuraavassakaan kirkolliskokouksessa menisi läpi se, että vihkioikeus suotaisiin kaikkiin pareihin. Minusta pääsisimme nopeammalla aikataululla siihen, että hallinnolliset kantelut ja salailu saataisiin loppumaan, Askola toteaa Lännen Medialle.

Hän sanoo, että piispoilla on samaa sukupuolta olevien avioliitosta erilaisia näkemyksiä.

Askola jää eläkkeelle marraskuun alussa. Sitä ennen hän osallistuu vielä yhteen piispainkokoukseen. Se järjestetään tämän viikon keskiviikkona 11.10. Helsingissä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Selvitys: Kirkko ei luovu avioliitto-opetuksestaan, mutta sateenkaaripareja saa vihkiä

Eila Helander: Kirkolliskokouksen on pakko tehdä jokin päätös vihkimisestä

25 kommenttia

 • juha lehtola sanoo:

  KW Olet oikeassa siinä, että tutkimattomat ovat Herran tiet. Raamattu on ainoa konkreettinen, mitä ihmiskunnalle on annettu. Sen kanssa on toimeen tultava. Ihmisten mielipiteet muuttuvat alati, eikä ole ollenkaan sanottu, että kehitys kulkee parempaan suuntaan. Kirjoitukset pysyvät!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Konkreettinen tarkoittaa esineellistä tai kouriintuntuvaa. Raamattu on toki siinä mielessä konkreettinen esine kuin mikä kirja tahansa. Raamatun sanoma taas on abstrakti eli ajatuksellinen ja käsitteellinen kuten mikä tahansa kirjoitettu tai puhuttu. Sanoman välittyminen puolestaan edellyttää yhteistä kieltä, sitä että sanat ja lauseet ymmärretään samalla tavalla. Tämäkin keskustelu on esimerkki tämän ymmärtämisen ongelmista. Juha Lehtola ymmärsi sanan ‘konkreettinen’ eri tavalla kuin minä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Lehtola: “Raamattu on ainoa konkreettinen, mitä ihmiskunnalle on annettu.”

   Miksiköhän se Jumala antoi meille niin monitulkintaisen ja epäselvän ilmoituksen itsestään ja aikeistaan, että sen pohjalta on eri sorttisia kristillisiäkin uskonyhteisöjä päässyt syntymään pilvin pimein – puhumattakaan muista uskonnoista – ja kaikki kuvittelevat olevansa omine raamatuntulkintoineen ainoita oikeassa olevia? Lieneeköhän kukaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   ” ja kaikki kuvittelevat olevansa omine raamatuntulkintoineen ainoita oikeassa olevia? Lieneeköhän kukaan.” KW

   Siitä saa selvän vain itse perehtymällä rukoillen Raamatun salaisuuksiin ja rikkauksiin. Pyhä Henki avaa vilpittömälle lukijalle sanan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme: “Siitä saa selvän vain itse perehtymällä rukoillen Raamatun salaisuuksiin ja rikkauksiin. Pyhä Henki avaa vilpittömälle lukijalle sanan.”

   Aika monen sorttista, monella tavalla tulkittua ja monimerkityksellistä Raamatun sanaa tuntuu tänä päivänäkin olevan kuitenkin liikkeellä. Kaiikki Raamatun salaisuudet ja rikkaudet on lukijoittensa mielestä varmasti luettu vilpittömin mielin Pyhän Hengen avaamana ja tulkittu oikein.

   Mistä mahtaa johtua, että maailmalla on niin monen sorttisia kristillisiä kuppikuntia? Kaikkien opit perustuvat Raamattuun ja kaikkien raamatuntulkinnat ovat kuulemma ainoita oikeita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • juha lehtola sanoo:

  Johannes 1:14 Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. Tästähän Raamattu kertoo. Tämä oli ajatukseni.

  Ilmoita asiaton kommentti