Piispa Askola: Toivon vihkimysoikeuden jatkuvan

Onko piispa Irja Askola muuttanut näkemystään kirkon vihkimysoikeudesta? Valomerkin haastattelusta sai sellaisen käsityksen, että Askolan mielestä kirkon pitäisi luopua vihkioikeudesta ja tyytyä siunaamiseen. Kotimaa24 kysyi asiaa tarkemmin.

– Minusta kirkon vihkimysoikeus on arvokas kosketuspinta ihmisten juhlahetkeen, ja toivon sen jatkuvan. Kannanottoni [Valomerkissä] liittyy samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Kirkkolaki ei pysty, edes aikataulusyistä, käsittelemään tätä asiaa, Askola sanoo.

– Minulle on oleellista, että kirkon jäsenten turvaa tai toivetta ei kavenneta, kun rekisteröity parisuhde poistuu lainsäädännöstämme, vaan olemme mukana siinä ilossa, mitä avioliittolain muutos monille kirkkomme jäsenille merkitsee. Toivon, että heidän avioliittonsa, yhteiskunnan viranomaisen edessä totutettu, saisi kirkon siunauksen ja heille toivomansa hääjuhlan, jossa pappi voisi olla mukana. Tämä on kompromissi – toisille liikaa, toisille liian vähän.

Askola sanoo tunnistavansa keskustelussa samaa sukupuolta olevien vihkimisestä paljon samaa kuin aikanaan naispappeusväittelyissä.

– Hämmästelen sitä, miten kirkkomme asemoituu suomettumispositioon – pohjoismaiset sisarkirkkomme [ja niiden ratkaisut] ovat osa meitä!

Askola toivoo, että ”kirkkolain kylki” ei ole ainoa tulokulma kirkollisessa keskustelussa.

– Monet kirkkomme jäsenet, työntekijät ja heidän läheisensä iloitsevat 1.3.2017. Lainsäädäntömme laahustaa, mutta voisiko kirkkomme tunnejälki ja toimintatapa olla ajantasaistettu, Askola kysyy.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Piispa Askola Valomerkissä: Toivon, että papit voivat siunata samaa sukupuolta olevat parit

Edellinen artikkeliHei hulinaa! – Kymmenellä vitsillä vappuun
Seuraava artikkeliPyhiinvaellus vie Paavo Ruotsalaisen jalanjälkiin

Ei näytettäviä viestejä