Piispa Björn Vikström lähtee mukaan arkkipiispanvaaliin

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström on neljäs ehdokas arkkipiispanvaalissa. Hän vahvisti ehdokkuutensa tänään.

Vikströmin ehdokkuudesta on liikkunut pitkään arvailuja, mutta lopullinen vahvistus sille on puuttunut. Perjantaina Kyrkpresenissä asia oli vielä hieman auki. Kirkko ja kaupunki, kertoi tänään haastattelun otsikossa Vikströmin lähtevän mukaan vaaliin, mutta jutussa todetaan, että lopullinen vahvistus asiaan saadaan muutaman viikon kuluessa.

Vikström vahvisti illalla Kotimaa24:lle, että hän on mukana arkkipiispan vaalissa.

– Olen lupautunut ehdokkaaksi. Tukiryhmäni on keräämässä nimiä, ja niitä alkaa olla kasassa sen verran paljon, että päätimme, että kerron tästä nyt julkisuuteen, Vikström kommentoi Kotimaa24:lle. Hän viittaa julkisuuteen kertomisella Kirkko ja kaupungin haastatteluun aiemmin iltapäivällä.

Vikström kertoo harkinneensa ehdokkuutta pitkään ja olevansa helpottunut että päätös vihdoin kypsyi.

– Lähden mukaan vaaliin, sillä minulla on takana suhteellisen pitkä toiminta seurakuntapappina ja nyt kahdeksan vuotta piispana, lisäksi olen saanut opiskella teologiaa ja soveltaa sitä käytännössä. Haluan käyttää kokemustani kirkon parhaaksi.

Vikström toivoo, että tulevan arkkipiispanvaalin aikana käydään keskusteluja asioista, joilla on merkitystä kirkon tulevaisuuden kannalta. Niitä ovat hänen mukaansa muun muassa jäsenmäärän pieneneminen, nuorten ihmisten kohtaaminen ja heikkenevä taloustilanne.

– Tärkeää on myös, että kaiken keskellä kirkko pystyy kertomaan ihmisille turvallisesta uskosta Jumalaan.

Björn Vikströmin isä John Vikström oli arkkipiispana 1982–1998.

– Toivon, että kukaan ei äänestä minua siksi että isäni on John Vikström, mutta myös ettei kukaan jätä äänestämättä minua sen takia. Olen eri henkilö, vaikka varmasti jotain yhtäläistäkin meissä on, Björn Vikström sanoo ja myöntää, että kysymys isästä on laittanut pohtimaan entistä tarkemmin ehdolle asettumista arkkipiispan vaaliin.

Vikström ilmoitti tultuaan valituksi Porvoon piispaksi, että 10 vuotta on sopiva aika piispana. Eikö suunnitelma pidäkään?

– Piispaksi tulostani on nyt kulunut kahdeksan vuotta, ja jos en tule valituksi arkkipiispaksi, aion pitää alkuperäisestä suunnitelmastani kiinni ja luopua piispuudesta parin vuoden kuluttua. Sen jälkeen haen uuden työn joko kirkon piiristä tai muualta.

Björn Vikströmiä ennen ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet Turun entinen piispa, kansanedustaja Ilkka Kantola, Turun etinen hiippakuntasihteeri, tutkija Heli Inkinen ja Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma. Kaikki ehdokkaat ovat teologian tohtoreita.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Espoon piispa Tapio Luoma mukaan arkkipiispan vaaliin – "Sisimmältäni olen seurakuntapappi"

Heli Inkinen lähtee arkkipiispan vaaliin – "Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa"

Demokraatti: Kansanedustaja ja entinen Turun piispa Ilkka Kantola lähtee arkkipiispan vaaliin