Piispa Häkkinen: Paikallisyhteisöjen vaaliminen hyvinvoinnin edellytys

Mikkelin piispan Seppo Häkkisen mukaan kuntien ja seurakuntien rakennemuutos on luonut turvattomuutta ja epävarmuutta. Häkkinen puhui paikallisyhteisöjen merkityksestä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan Uuden alun messussa uudenvuodenpäivänä.

Seurakuntien määrä väheni Mikkelin hiippakunnassa vuoden vaihteessa 49:stä 40:een.

– Kaari suurista seurakunnista pienten kautta takaisin suuriin on umpeutunut. Sama koskee myös kuntia, joissa tosin kehitys kohti suurempia yksiköitä on alkanut seurakuntia aiemmin. Erityisesti 2000-luvulla yhteiskunnan rakenteiden muutos on ollut rajua. Sen me olemme Mikkelin seudullakin kokeneet. Muutos näkyy myös hiippakunnassamme. Siihen kuului vielä eilen 49 seurakuntaa, nyt vuoden vaihteen jälkeen 40. Vuosikymmenessä on Mikkelin hiippakunnan seurakuntien lukumäärä vähentynyt 22 seurakunnalla, Häkkinen sanoi saarnassaan.

Hänen mukaansa kehitys on särkenyt tai ainakin muuttanut perinteisiä paikallisyhteisöjä ja seurakuntia. Se on luonut turvattomuutta ja epävarmuutta.

– Totuttu elämänmeno järkkyy, kun rakenteet muuttuvat. Kuitenkin ihminen tarvitsee yhteisön, johon kuulua. Paikallisyhteisöjen tukeminen ja vaaliminen on hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää. Siitä ovat vastuussa niin suurten yksiköiden päättäjät ja vastuunkantajat yhtä hyvin kuin paikallisyhteisöjen jäsenet ja asukkaat.

Häkkinen kehotti kuulijoita sekä vaalimaan paikallisidentiteettiä että toimimaan suuremman yhteisön hyväksi.

Edellinen artikkeliMiksi kirkko tiedotti eroista ja liittymisistä kovimpana eropäivänä?
Seuraava artikkeliJumalanpalveluselämä vilkastui Haapajärvellä

Ei näytettäviä viestejä