Piispa Häkkinen saarnaa Maata näkyvissä -festareilla – "Piispan sanat ja teot eivät kulje käsi kädessä"

Maata näkyviss -festareiden messu

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen saarnaa marraskuussa Maata näkyvissä -festareiden sunnuntain sanajumalanpalveluksessa. Tapahtuman järjestäjien mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta tällä vuosikymmenellä, kun piispa osallistuu tapahtumaan.

Pappisnaisten keskuudessa piispa Häkkisen osallistuminen tapahtumaan on herättänyt kritiikkiä. Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen yhteistyössä kuuden Turun luterilaisen seurakunnan kanssa järjestämässä tapahtumassa naispuoliset papit eivät voi toimia tapahtumassa virkatehtävissä. Viime vuonna pappisnaiset kertoivat lisäksi kokeneensa sanallista ja sanatonta syrjintää.

– Herää kysymys, mikä on piispan perustelu osallistumiselle. Miten hän kokee sen olevan täyden tuen osoitus naisille pappeina ja kenelle tässä osoitetaan tukea, pohtii rovasti Pirjo Vahtola.

Vahtola on yksi papeista, jotka allekirjoittivat huhtikuussa piispoille osoitetun kirjeen. Siinä piispoilta vaadittiin selvää tuenosoitusta pappisvirassa toimiville naisille ja muistutettiin, että kirkon virkakäsitys koskee myös herätysliikkeitä. Yhteisessä vastauksessaan piispat vakuuttivat, että naisten pappeudella on piispojen täysi tuki.

– Olisi kiinnostava kuulla, aikooko hän puuttua tapahtumassa tähän kysymykseen, ettei festareilla tehdä pappisnaisten kanssa yhteistyötä, Vahtola sanoo.

Pappisnaisten kirjeen niin ikään allekirjoittaneen Laura Leverinin mielestä piispojen vastaus kirjeeseen ja toisaalta piispa Häkkisen osallistuminen tapahtumaan antaa ristiriitaisen viestin.

– Piispan sanat ja teot eivät kulje käsi kädessä. Nyt hän toiminnallaan näyttää vihreää valoa sille, että pappisnaiset voidaan sulkea ulos. En ole koskaan ennen joutunut pohtimaan, voiko piispan sanaan luottaa, hän sanoo.

– Elämmekö niin eri todellisuuksissa, että hänen on vaikea asettua naisen asemaan pappina? Piispainkokouksesta puuttuvat naisten ja vähemmistöjen edustajat kokonaan. Onko heillä kykyä ja tahtoa katsoa kokonaiskirkon etua? Leverin kysyy.

Piispa: "Osallistumisestani ei pidä vetää virkateologisia johtopäätöksiä"

Piispa Seppo Häkkisen korviin kriittinen keskustelu ei ole kantautunut, eikä hän ole saanut suoraan palautetta osallistumisestaan.

– Piispan erityisenä tehtävänä on vaalia kirkon ykseyttä. Mielestäni sitä ei edistetä boikotoimalla joitakin kirkkomme herätysliikkeitä tai järjestöjä, vaan rakentamalla luottamusta ja käymällä avointa vuoropuhelua, Häkkinen sanoo.

– Osallistumisestani ei pidä vetää virkateologisia johtopäätöksiä. Haluan edistää sekä mies- että naispappien hyvinvointia kirkossamme.

Osallistumistaan hän perustelee sillä, että tapahtuma on pohjoismaiden suurin kristillisen nuorisotyön tapahtuma.

– Siksi minusta on tarkoituksenmukaista ja hyödyllistä osallistua ”kasvatuksen piispana” tapahtumaan. Piispan viran olemuksena on olla hengellinen johtaja. Minusta on etuoikeus päästä saarnaamaan näin suurelle joukolle nuoria.

Sley: Arkkihiippakunnan piispat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja

Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen ja festivaalin projektipäällikkö Maaria Toskala eivät muista, milloin luterilaisen kirkon piispa olisi viimeksi ollut mukana Maata näkyvissä -festareilla.

– 1990-luvulla piispa oli jossain kohtaa mukana monena vuonna peräkkäinkin, mutta viime kerrasta on varmaan kymmenen vuotta, Juha Heinonen arvelee.

Piispa Häkkisen kutsumista tapahtumaan perustellaan sillä, että hän on kasvatuksen piispa. Häkkistä on pyydetty paikalle jo monena vuonna, mutta aikaisemmin osallistuminen ei ole onnistunut aikataulusyistä.

Takavuosina paikalla kävi usein Turun piispa. Tänä vuonna arkkihiippakunnan piispoja ei kuitenkaan kysytty.

– Kun tulevia vuosia ajatellaan, niin ilman muuta molemmat arkkihiippakunnan piispat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja, Heinonen sanoo.

– Toiveemme on, että voisimme järjestää koko kirkon tapahtumaa. Ei ole mitään syytä, miksi jotakuta ei kysyttäisi.

Kuva: Nina Selonen / Maata näkyvissä. Kuva Maata näkyvissä -festareiden messusta vuodelta 2017.

Lue myös:

Analyysi: Keskustelu naisten pappeudesta liitelee niin eri tasoilla, että lopputulos on absurdi

"Olen kuullut, että kastamani lapset menevät helvettiin" – 41 pappisnaista vaatii piispoilta tukea

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

51 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Mielensäpahoittajat liikkeellä. Lieko tarkoitus estää piispaa toimimasta virassaan ja estää häntä hoitamasta perustehtäväänsä, evankeliumin julistamista? Vai liekö muuten vaan piispan mustamaalaamista?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   “Mielensäpahoittajat liikkeellä.”

   Joo, aina ne pahoittaa mielensä, jos piispojen tekoja ja sanoja joku uskaltaa arvostella. Ei se toki ole piispojen vika, että joku nostaa heidät paavin paikalle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Ryhdikäs teko piispa Häkkiseltä. Kun lukee kommentteja asiasta täällä ja facebookissa niin ilmeisesti kirkon pitäisi boikotoida kirkon piiriin kuuluvaa pohjoismaiden suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   “Kun lukee kommentteja asiasta täällä ja facebookissa niin ilmeisesti kirkon pitäisi boikotoida kirkon piiriin kuuluvaa pohjoismaiden suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa.”

   Kirkon pitäisi tosiaan boikotoida tapahtumaa, koska tapahtumassa boikotoidaan naispappeja. Kun kirkko tai piispa ei boikotoi, se antaa selkeän ja piispallisen hyväksynnän naispappien syrjinnälle. Tämä on ollut kehityssuunta pidemmän aikaa.

   En ymmärrä, mikä syrjinnässä on kristillistä. Samalla metodilla hurskaat kristityt puolustivat orjuutta ja homojen kriminalisointia kuin “pohjoismaiden suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Tapio. Unohdit Etelä-Afrikan apartheidin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Varmasti en ossaa sanua, mutta olisiko hyväksymisessä asiaa teologisesti kantaan missä aikanaan vääräuskoisille katsottiin olevan autuasta kun poltettiin pienellä tulella niin oppineet ymmärsivät asianosaisille jäävän enemmän tai pitemmän aikaa katumiseen. Nythän tietenki eletään uusia aikoja eikä tämmöisestä voi olla kysymys.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Miten tämä sadistinen hekumointi liittyy artikkeliin? Kaipaatko vanhoja hyviä aikoja, jolloin vääräuskoiset saattoi käristää hitaammin tai nopeammin?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  Sitä, että isäntehtävässä olevat naiset häiritsevät tätä tapahtumaa ja tapahtuman järjestämistä vuodesta toiseen. Sitä pitää katsoa paheksuvasti. Kyllä toisten tapahtumien häiritseminen on paheksuttavaa toimintaa. Pitää järjestää oma tapahtuma.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Werneri: “naiset häiritsevät tätä tapahtumaa ja tapahtuman järjestämistä vuodesta toiseen. ”

  Semmoisia ne naiset tuppaavat joskus hehkeimmillään olemaan, että ovat häiriöksi viemällä miesten mielenkiinnon kaikelta muulta, mutta ilman äitejä ei taitaisi olla isiäkään

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Vanhempi väki keskustelee keskenään asiasta joka koskee nuoria ja muista näkökohdista keskustellessaan unohtaa tekojensa seuraukset seuraaviin vuosikymmeniin.

  Keskustelussa on näennäisesti puhetta naispappeudesta, mutta unohdetaan kokonaan se että keskustelemme tapahtumasta, jossa nuorilla itsellään on täysin ratkaiseva asema. Keskustelemme heidän arvostamastaan tapahtumasta. Jaloillaan he ovat äänestäneet että tapahtuma on merkittävä.

  Keskustelun sosiologisena ulottuvuutena nimittäin on, heittääkö kirkko ajattelemattomuuksissaan kymmeniä tuhansia nuoria ulos yhteydestään vai vetääkö heitä kirkkomme sakramenttien yhteyteen.

  Seuraavassa vetoomuksessa toinen aloitteen tekijöistä osallistuu naisten pitämiin messuihin, toinen ei. Silti he voivat hyvinä kavereina julkistaa seuraavan yhteisen vetoomuksensa.

  Nuorten omaa ääntä kannattaa kuunnella ja heidän äänelleen tukea antaa allekirjoittamalla alla olevassa osoitteessa olevan vetoomuksen https://www.adressit.com/ehtoollinen_maata_nakyvissa_-festareille_perinteisesti

  Ilmoita asiaton kommentti