Piispa Jolkkonen reformaatiojuhlassa: Jumalan armo ei anna lupaa porsastella

Piispa Jari Jolkkonen

Vaikka Jumalan armo on ilmaista, se ei silti ole halpaa. Se ei anna lupaa porsastella eikä alibia antautua itsekkyyden valtaan. Piispa Jari Jolkkosen mukaan tämä on sanoma, joka Martti Lutherin aneteeseistä seuraa aina tähän päivään asti.

Jolkkonen pureutui aneteeseihin puhuessaan Kuopion tuomiokirkossa tiistaina pidetyssä reformaation merkkivuoden hiippakunnallisessa pääjuhlassa. Piispa totesi, että aneilla on paha kaiku. Alun perin niiden tausta oli kuitenkin katumusharjoituksissa, jotka auttoivat ihmistä korjaamaan omaa elämäänsä. Jolkkonen totesi, että aneista saadut rahat menivät aluksi köyhien hyväksi mutta myöhemmin siltojen ja rakennusten kaltaisiin infrahankkeisiin.

"Lutherin aneteesien taustalla oli niin sanottu Pietarin ane, jonka paavi Leo X oli laittanut liikkeelle hankkiakseen lisärahoitusta Rooman Pietarinkirkon rakentamiseen. Rakennushankkeena se oli oman aikansa Länsimetro."

Jolkkonen huomautti, että Lutherin aneteesit oli kirjoitettu latinaksi. Näin ne oli tarkoitettu vain oppineille teologeille.

"Pian niille kuitenkin kävi, kuten somepäivitykselle, joka on tarkoitettu vain suljetulle sisäpiirille, mutta karkaa käsistä, leviää nopeasti ja synnyttää sekä nettiraivoa että miljoonia tykkäyksiä. Voisikohan teesien jälkivaikutusta verrata vaikkapa Edward Snowdenin tapaukseen tai ajankohtaiseen #metoo-kampanjaan?"

Jolkkonen totesi, että reformaatio ei ole muovannut kulttuuria missään yhtä juuriin käyvästi kuin Pohjoismaissa. Hän toi esiin, että muun muassa koulutuksella, heikommista huolehtimisella, äidinkielen vaalimisella ja ahkeruudella on juurensa reformaatiossa.

"Kokonaan eri asia on, kuuluvatko nämä yhteisiin arvoihimme myös tulevaisuudessa."

Puheessaan Jolkkonen sivusi myös ajankohtaista avioliittokeskustelua. Hän sanoi, ettei Luther taivu kaikkeen: hänestä on vaikeaa saada kasvisyönnin ja täysraittiuden esitaistelijaa.

"Seksuaalisuudesta hän ajatteli yhtä perinteisesti, kuten kuopiolainen Minna Canth myöhemmin: että se on hyvä lahja, joka kuuluu miehen ja naisen väliseen avioliittoon", Jolkkonen sanoi.

Piispa päätti puheensa toteamalla, että reformaation 500 vuoden kertomus ja satavuotiaan itsenäisen Suomen kertomus ovat monin tavoin sisäkkäisiä.

"Toivon, että voisimme olla rakentamassa yhteistä jatkokertomusta yhdessä, niin että kukaan ei jäisi tai joutuisi ulkopuolelle. Siihen hyvä Jumala antakoon meille viisautta ja voimia."

Kuva: Olli Seppälä

4 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Näin juuri, yhdessä eteenpäin!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Jolkkonen yhtyy Mina Canthin näkemyksiin seksuaalisuudesta. Yhtyneekö hän myös Minna Canth’n yhteiskunnallisiin näkemyksiin?

  Lutherila on oma olutmerkki ja vaimo juotatti ylioppilaita. Olutalkoholisteja kuolee Suomessakin maksakirrooseihin paljon. Ei hyvä. Lutherista ei saanut myöskään taikauskon vastaisuuden esitaistelijaa ,sillä itse taikauskoisena hän uskoi noitiin ja oli valmis tappamaan heitä vaikka itse.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Niemi sanoo:

  “Seksuaalisuudesta hän ajatteli yhtä perinteisesti, kuten kuopiolainen Minna Canth myöhemmin: että se on hyvä lahja, joka kuuluu miehen ja naisen väliseen avioliittoon”, Jolkkonen sanoi.

  Voiko tästä päätellä että Suomessa on melkoista heteroporsastelua kun yli kaksi miljoonaa miestä tai naista eivät ole avioliitossa ja heillä on silti koko ajan tuo Jolkkosen mainitsema “seksuaalisuus” ?.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Niemi. “Voiko tästä päätellä että Suomessa on melkoista heteroporsastelua kun yli kaksi miljoonaa miestä tai naista eivät ole avioliitossa ja heillä on silti koko ajan tuo Jolkkosen mainitsema “seksuaalisuus” ? Tästä voi päätellä sen, että taistelu avioliiton asemasta ollaan jo tavallaan hävitty. Avioliitolainsäädäntöä on rukattu vuosikymmenien ajan sen statusta heikentäen niin, että nyt kun pitäisi puolustaa perinteistä miehen ja naisen avioliitto-näkemystä rakennelmat alkavatkin helposti horjua. Aikaan on pistetu käsitteistöstä aviorikos, sitten alettu antamaan avioero kuuden kuukauden harkinta-ajalla ilman sen kummempaa syytä kuin että vaikkapa toisen naama kyllästyttää tms. Avoliitoista on tehty jonkunlainen b-laakin vaihtoeheto-“avioliitto” josta ei ketään sen kummemmin kirkossakaan ole “nuhdeltu”. Avioeroon päätyy paikoin puolet aviopareista. Pääkaupunkiseudulla jaetaan alaikäisille nuorille kondomeja koulussa. Jos silti tulee raskaaksi ei vanhemmille kerrota mitään kun tehdään abortti. Kun jotkut uskovat nuoet yrittivät rantauttaa Suomeen Tosi rakkaus-odottaa-kampanjan tyssäsi se melkoiseen vastalauseiden myrskyyn. Olet siis aivan oikeassa, mitä heteroporsateluun tulee, ja se modostaakin viitekeyksen jossa nyt on alettu edelleen heikentää avioliiton statusta tällä spn-agendalla.

   Ilmoita asiaton kommentti