Piispa Kaisamari Hintikka Greta Thunbergista: "Se mitä nuoret sanovat, on kallisarvoista"

– Meidän keski-ikäisten olisi syytä oppia ymmärtämään, että se mitä nuoret sanovat, on kallisarvoista. Sillä pitäisi olla nykyistä enemmän painoa, totesi Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka tänään keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaan yhteisellä Piispan kyselytunnilla. Kyselyntunnin voi kuunnella tästä linkistä.

Piispa vastasi päätoimittaja Mari Teinilän kysymykseen, mitä ajatuksia ilmastoaktivisti Greta Thunberg hänessä herättää.

– Erehdymme usein ajattelemaan, että nuoret ovat tulevaisuuden vaikuttajia, kunhan he tuosta kasvavat. Mutta kyllä 16-vuotias on vastuunkantaja ja vaikuttaja tänä päivänä siinä missä viisi- tai kuusikymppinenkin, koska 16-vuotiaan todellisuus on aivan yhtä totta kuin viisikymppisen todellisuus. Sitä pitäisi kuunnella tarkalla korvalla, Hintikka sanoi ja siteerasi ilmastonmuutokseen liitettyä iskulausetta: "Kun johtajat alkavat käyttäytyä kuin lapset, lasten täytyy alkaa käyttäytyä kuin johtajat."

Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukuntaan tiettävästi ensimmäisenä piispana valittu Hinitikka näki kirkon tärkeänä tehtävänä olla yhtenä äänenä mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ilmastonmuutoksesta.

– Väittäisin, että kirkolla on erityinen lisäanti ilmastokeskusteluun. Meidän tulee pitää esillä kysymystä vastuusta, mutta kirkolla on myös toivon sanoma siitä, että vaikka nämä ovat todella isoja kysymyksiä ja näyttää siltä, että mennään päin viimeistä takaseinää kovalla vauhdilla, niin kaiken Luoja näkee myös kaiken tämän ja haluaa meille hyvää ja haluaa ylläpitää elämää.

Kumppanuuskirkkojen ääntä on kuultava

Piispa otti kyselytunnilla kantaa myös Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajan Rolf Steffanssonin Suomen Lähetyssanomien pääkirjoituksessaan esittämään kannanottoon. Siinä Steffansson vaatii kirkkoa tukemaan nykyistä rohkeammin kumppanuuskirkkojensa naisten pappeutta sen sijaan että se mahdollistaisi näiden työtä rajoittavaa toimintaa.

– Mielestäni tämä on asia, josta meidän on syytä keskustella kirkon lähetysjärjestöjen kesken. Mutta tämä ei ole pelkästään meidän kirkkoa kiinnostava asia. Meidän täytyy muistaa, että jos meillä on kumppanikirkkoja, niin heidän ääntään on myös kuultava, Hintikka totesi.

Piispa muistutti, että kirkon lähetysjärjestöjen kumppanikirkot ovat kaikki Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoja, joten asia kiinnostaa myös Luterilaista maailmaliittoa.

– Siellä sen edistäminen, että kaikissa jäsenkirkoissa tulevaisuudessa vihittäisiin naisia papeiksi, on yksi keskeisiä asioita.

– Toivoisin, että me emme toisi meidän kirkkomme sisäisiä kiistakysymyksiä kumppanikirkkoihin, ja sillä tavalla hämmentäisi sellaisten kirkkojen elämää, jotka muuten saattavat elää hyvinkin hauraissa yhteiskunnassa ja haastavassa tilanteessa, Hintikka sanoi.

Piispan kyselytunnilla piispaa haastattelemassa olivat päätoimittaja Mari Teinilän lisäksi toimittaja Sanna Ukkola ja Kyyhkysen päätoimittaja Niilo Rantala. Kyselytunnin juonsi toimittaja Samuli Suonpää.

Kuva: Mikko Huotari

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.