Piispa Laajasalo kampanjakohusta: Normaalitilanteessa kirkon ei pidä vaikuttaa puoluepoliittisesti

Verovälttelyä vastustavasta kansalaisjärjestöjen 430 miljoonaa -kampanjasta taannoin nousseen kohun alussa Helsingin piispa Teemu Laajasalo sanoi, ettei tuntenut kampanjaa, johon Suomen Lähetysseura osallistui. Laajasalo on Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja. Hän sanoi, että asia otetaan esille järjestön hallituksessa.

Hallituksen kokous pidettiin torstaina. Hallitus linjasi, että se tukee ja pitää tärkeänä kampanjan globaaleja tavoitteita, mutta ei ota kantaa kotimaiseen puolue- tai veropolitiikkaan. Hallituksen kannoista voit lukea lisää uutisesta täältä.

Piispa Laajasalo kommentoi Kotimaa24:lle, että hallituksessa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että hallitus keskusteli kampanjaa koskeneesta palautteesta, kampanjan tavoitteista sekä päätösprosessista, Laajasalo kirjoitti perjantaina sähköpostitse.

Hänen mukaansa kristityn tehtävä on aina ja kaikkialla puolustaa luovuttamatonta ihmisarvoa, tehdä hyvää ja rakentaa oikeudenmukaista maailmaa.

– Ja kaikki tämä on varmasti aina poliittista. Joissain hauraissa yhteiskunnissa se voi edellyttää myös luonteeltaan puoluepoliittista toimintaa. Mutta normaalitilanteessa toimivassa suomalaisessa yhteiskunnassa kirkon tai Lähetysseuran työn ei pidä olla puoluepoliittista.

Laajasalo sanoo pystyvänsä kuvittelemaan sellaisen poikkeustilan, missä myös Suomessa jokaisen kristityn olisi suorastaan velvollisuus ottaa kantaa puoluepoliittisesti. Nyt ei hänen mukaansa olla sellaisessa tilanteessa.

Kohun opetus Lähetysseuralle liittyy Laajasalon mukaan vaikuttamistyöhön. Sitä on tarkoitus arvioida erillisessä strategiakokouksessa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Lähetysseuran hallitus: Järjestö ei ota kantaa kotimaiseen puolue- tai veropolitiikkaan

Kolumni: Kirkko ei ole puolueeton, sillä Jeesuskaan ei ole