Piispa Laajasalo vihki lehtorin lähetysjärjestön tehtäviin – "Yksi vaihtoehto toteuttaa kutsumusta"

Piispa Teemu Laajasalo vihki lehtorin virkaan Lähetysyhdistys Kylväjän aluekoordinaattorin Katariina Leskelän sunnuntaina 4. marraskuuta Helsingin tuomiokirkossa. Asiasta kertoo Kylväjä tiedotteessaan.

Lehtorivihkimys on ensimmäinen Helsingin hiippakunnassa kymmeneen vuoteen. Lehtoreita on seurakuntien palveluksessa puolisen tusinaa ja järjestöjen palkkalistoilla kymmenkunta. Virka luotiin alun perin 1960-luvulla, kun kirkolliskokous pohti naisten pappeutta ja päätyi luomaan kokonaan uuden viran. Pätevyysvaatimukset olivat samat kuin papeilla, mutta sukupuoleltaan lehtorin tuli olla nainen. Nykyisin lehtoriksi voitaisiin vihkiä myös miehiä.

Käytännössä lehtorien vihkimykset vähenivät merkittävästi sen jälkeen, kun naisia alettiin vihkiä papeiksi vuonna 1988.

Piispa Laajasalon mukaan lehtorin virka on "yksi vaihtoehto tehdä työtä ja toteuttaa kutsumusta kirkon sisällä kirkon järjestyksen mukaan".

– Lehtoriksi vihittäviltä edellytetään yhteistyötä kaikkien kanssa samoilla periaatteilla kuin papeiltakin, hän vastaa sähköpostitse Kotimaa24:lle.

Laajasalo toteaa, että jos vokaatio ja muut edellytykset ovat kunnossa, on perusteltua vihkiä lehtoreita kirkon virkaan.

Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää on iloinen siitä, että vihkimisiä vielä järjestetään.

– Evankeliumin palveluvirka nähdään näin laajempana ja monipuolisempana kuin pappisvirka. Iloitsemme mahdollisuudesta tukea Katariinaa hänen kutsumuksessaan, Mäkipää kertoo tiedotteessa.

– Vokaation perusteella hänen tehtäviinsä kuuluu yhteydenpito seurakuntiin, lähetystilaisuuksien ja -tapahtumien järjestäminen, saarnaaminen, raamattuopetus sekä muu lähetysjärjestön ja seurakuntien yhteyttä rakentava toiminta.

Kylväjän puolesta Leskelää oli siunaamassa tehtävään lähetysteologi Jukka Norvanto. Lisäksi messuun osallistui Kylväjän lähettikuraattori, lehtori Elisa Wathén, joka itse vihittiin edellisen kerran lehtoriksi tasan kymmenen vuotta sitten Helsingin hiippakunnassa. Vasta virkaansa vihitty Katariina Leskelä työskentelee Kylväjän aluekoordinaattorina Tampereen hiippakunnassa. Kylväjän kotipaikka Tikkurilassa kuuluu Helsingin hiippakuntaan.

Kylväjä on kirkon lähetysjärjestö, joka lähettää lähetystyöntekijöitä erityisesti sinne, missä on vähän tai ei lainkaan kristittyjä ja kirkkoja, tiedotteessa kerrotaan.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.