Piispa Simo Peura saarnassaan: Suuriakin maailman ongelmia voidaan ratkoa yhdessä

Lapuan piispan Simo Peuran mukaan lasten oikeudet jäävät liian usein toteutumatta edelleen, vaikka YK:n lasten oikeuksien sopimus on hyväksytty 30 vuotta sitten. Piispa Peura saarnasi Suomen itsenäisyyden ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä.

"Myös meillä Suomessa lapsia kohdellaan huonosti. Kiusaaminen on edelleen todellisuutta. Sosiaalinen media repii rikki. Vanhemmilla ei ole lapsille ja nuorille tarpeeksi aikaa, ja liian moni nuori jää ammatillisen koulutuksen, työelämän ja lopulta yhteisen hyvinvoinnin ulkopuolelle. Lasten ja nuorten tulevaisuuden yllä on monenlaisia varjoja", Peura sanoi.

Vastausten löytäminen näihin epäkohtiin on Peuran mukaan poliittisten päättäjien harteilla. Samalla itse kunkin asenne on tärkeä.

"Vähäisen tulee olla suurin ja erityisesti häntä on palveltava, jopa itsensä unohtaen", piispa Peura totesi ja muistutti, kuinka Jeesus käänsi ylösalaisin niin oman aikansa kuin nykyajankin inhimilliset arvostukset ja arvoasetelmat. Oppilaiden kinastellessa siitä, kuka heistä on suurin, Jeesus nimesi suurimmaksi toisten palvelijan ja lapsen.

"Tänään on huolehdittava tarkasti siitä, että lasten ja nuorten tulevaisuuden usko säilyy", piispa Peura totesi.

"Huolipuheen sijasta on rohkaistava toivoon ja sanottava, että suuriakin maailman ongelmia voidaan yhdessä ratkoa. Ilmastonmuutosta voidaan vielä hillitä. Tämä maailma ja tämä maa on edelleen kaunis ja elämisen arvoinen. Viha ei ole vastaus muutoksen tuomaan epävarmuuteen."

Peura sanoi, että äidin ja isän kutsumus on suuri elämän rikkaus, ja että toisen palveleminen ja auttaminen vievät eteenpäin. Lisäksi aikuisten teot ja esimerkki vahvistavat lasten uskoa tulevaisuuteen.

Itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa liturgeina toimivat Juhana Kuusniemi sekä Maria Repo-Rostedt. Avustajina olivat arkkipiispa Leo Suomen ortodoksisesta kirkosta, hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta Suomessa sekä Suomen metodistikirkon piirikunnanjohtaja Jori Brander. Ministeri Hanna Kosonen toimi tekstinlukijana.

Kuva: Olli Seppälä. Helsingin tuomiokirkko.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.