Piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidon epäselvyyksistä syyteharkinta – luottokortin käytössä ei epäillä rikosta

Teemu Laajasalo avaa piispanvaallikampanjan kaukkakeskus Itiksessä

Piispa Teemu Laajasalon omistaman yhtiön kirjanpidon epäselvyyksissä on poliisin tekemän esitutkinnan perusteella syytä epäillä rikosta. Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvissä epäselvyyksissä sen sijaan ei epäillä rikosta.

Helsingin poliisi tiedotti asiasta torstaina. Poliisin tiedotteessa ei mainittu Laajasalon nimeä, vaan siinä puhuttiin Helsingin seurakuntayhtymän virkamiehen luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksistä ja saman henkilön omistaman yhtiön kirjanpitoon liittyvästä rikosepäilystä.

Teemu Laajasalo työskenteli ennen piispakauttaan Helsingin seurakuntayhtymän johtajana ja Kallion seurakunnan kirkkoherrana.

Tiedotteessa todetaan, että poliisille tehtiin tammikuussa 2018 useita tutkintapyyntöjä Helsingin seurakuntayhtymän virkamiehen luottokortin käyttöön ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksistä. Samassa yhteydessä tehtiin tutkintapyyntö henkilön omistaman yhtiön kirjanpidon ristiriitaisuuksista.

Luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvistä asioista ei ole poliisin mukaan käynnistetty esitutkintaa eikä asia siirry poliisilta syyttäjälle. Helsingin tuomiokapituli on julkaissut laskuihin liittyvän poliisin tutkinnan päätöksen verkkosivuillaan.

– Poliisin tietojen mukaan henkilö ei ole kahden virkamatkansa osalta noudattanut seurakuntayhtymän matkustussääntöä, mutta poliisin tekemän kokonaisarvion perusteella asia ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jenni Lehtilä sanoo tiedotteessa.

Laajasalon omistaman yhtiön kirjanpitoon liittyvissä epäselvyyksissä sen sijaan on poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella syytä epäillä rikosta. Poliisin tiedotteen mukaan esitutkinnassa selvisi, että yhtiön tilinpäätökset kolmelta eri tilikaudelta on tehty aikanaan puutteellisella aineistolla: kirjanpitoon on lisätty puuttuvia tositteita loppuvuonna 2017, minkä jälkeen nämä tilinpäätökset on laadittu uudelleen.

– Poliisi ei erittele tarkemmin asian yksityiskohtia. Nämä selviävät aikanaan julkiseksi tulevista asiakirjoista. Emme myöskään ota kantaa teon tahallisuuteen tai tuottamuksellisuuteen, rikoskomisario Lehtilä toteaa poliisin tiedotteessa.

Kirjanpitoon liittyvä rikosepäily siirtyy syyteharkintaan lokakuun aikana.

Teemu Laajasalo kommentoi asiaa Helsingin tuomiokapitulin verkkosivuilla torstaina. Lue uutinen Laajasalon kommenteista täältä.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo helmikuussa 2017.

Lue myös:

Helsingin seurakuntayhtymä selvitti lähipiirisidoksia: Ei väärinkäytöksiä, mutta parantamisen varaa on

Ulkopuolinen tarkastaja sai Teemu Laajasalolta riittävät selvitykset – kiinnitti huomiota kahteen majoitukseen

Piispa Laajasalo: Pyydän anteeksi kaikilta, on itsetutkiskelun ja muutoksen aika

MTV: Poliisi aikoo tehdä esiselvityksen piispa Laajasalon talousepäselvyyksistä

Rikosoikeuden professori Demokraatissa: Poliisin olisi hyvä tutkia Laajasalon talousepäselvyydet

Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Suomen Kuvalehti: Teemu Laajasalon yhtiöllä isot velat ja veroja ulosotossa – Laajasalo kommentoi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.