Piispainkokous ei esitä Lähetyslentäjiä kirkon lähetysjärjestöksi – "Edellytykset eivät täyty"

Lähetyslentäjä Roy Rissanen auttaa potilaskuljetuksissa Mongoliassa. Kuva saatu Lähetyslentäjiltä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous ei esitä kirkolliskokoukselle Suomen Lähetyslentäjät ry:n ottamista kirkon viralliseksi lähetysjärjestöksi. Piispainkokous käsitteli Lähetyslentäjien hakemusta kokouksessaan keskiviikkona Helsingissä.

Päätöksen perusteluissa todetaan, että yhdistys ei täytä lähetysjärjestöksi hyväksymisen edellytyksiä, jotka kirkolliskokous hyväksyi toukokuussa. Piispainkokous kehottaa, että kirkon lähetysjärjestöt tekisivät vastaisuudessa nykyistä tiiviimpää yhteistyötä paitsi toisten perussopimusjärjestöjen myös muiden lähetysyhdistysten kanssa.

Kirkon lähetystyön keskuksen vs. johtaja Jaakko Rusama sanoo piispainkokouksen todenneen yksimielisesti, että kirkko ei tarvitse uusia lähetysjärjestöjä.

Kirkolliskokous hyväksyi toukokuussa neljä kriteeriä, joiden pitää täyttyä, jotta järjestö voidaan hyväksyä kirkon viralliseksi lähetysjärjestöksi. Rusama toteaa, että piispainkokoukselle lausunnon antanut kirkon lähetystyön toimikunta katsoi Lähetyslentäjien kohdalla vain yhden kriteerin täyttyvän.

Ensimmäisen kriteerin mukaan järjestön työn on tapahduttava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksen pohjalta kirkon yhteydessä. Neljännen kriteerin mukaan lähetysjärjestön työntekijöiden pitää noudattaa sakramenttien hoitamisessa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestystä. Rusama huomauttaa, että Lähetyslentäjät on yhteiskristillinen järjestö.

Toisen kriteerin mukaan järjestön on oltava tarpeen kirkon lähetystehtävän toteuttamiseksi. Piispainkokous katsoi, että kirkko ei tarvitse uusia virallisia lähetysjärjestöjä nykyisten seitsemän lisäksi, Rusama toteaa.

Kolmas kriteeri painottaa ulkomaisilla työalueilla tapahtuvaa toimintaa. Tämän kriteerin Lähetyslentäjät täyttää.

Suomen Lähetyslentäjät on osa kansainvälistä lähetyslentojärjestöä Mission Aviation Fellowshipia (MAF). Ekumeeninen järjestö lentää pienkoneilla avustus- ja sairaankuljetuslentoja alueilla, joissa on huonot kulkuyhteydet. Se on myös osallistunut avustustöihin katastrofialueilla, kuten Haitissa ja Nepalissa. Järjestöllä on 130 pienkonetta 30 maassa.

Kuva: LuAnne Cadd / MAF. Lähetyslentäjä Roy Rissanen auttaa potilaskuljetuksissa Mongoliassa.

Lue myös:

Lähetyslentäjät haluaa kirkon lähetysjärjestöksi – Lähetysseura nihkeänä

Lähetyslentäjien Ropponen: Lähetysjärjestöjen määrän kasvattaminen ei lisäisi hallintomenoja

Yllätyskäänne: Kirkolliskokous tyrmäsi aloitteen Lähetyslentäjien hyväksymisestä kirkon lähetysjärjestöksi

Kirkolliskokous hyväksyi kriteerit kirkon lähetysjärjestöille – ja heti kysyttiin, miten niistä voi poiketa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

16 kommenttia

 • Pentti Korhonen sanoo:

  Lentäjänä tiedän että lentäminen on kivaa. Tiedän myös, että bensa maksaa, samoin kaluston ylläpito. Onko lähetyslentäjillä tavoitteena päästä paremmin kiinni kirkon runsaisiin rahoihin, vai mitkä ovat motiivit? Entäpä hanketta kannattavien pappismiesten motiivit?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   En osaa lentää, mutta tiedän, että tällaiselta se tuntuu niistä, jotka osaavat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Pentti Korhonen :”Onko lähetyslentäjillä tavoitteena päästä paremmin kiinni kirkon runsaisiin rahoihin, vai mitkä ovat motiivit? Entäpä hanketta kannattavien pappismiesten motiivit?”

   Joskus uskoin, että motiivi ei olisi raha, vaan että se olisi samantyyppinen inhimillinen hätä kuin oheisessa linkissä //rarehistoricalphotos.com/vulture-little-girl/

   Valitettavasti vain vaalivoittoja ja rahaa ahnehtiva kirkko- ja puoluepolitiikka on aiheuttanut sen, että evl.kirkon edellytykset olla todellinen kirkko eivät mielestäni enää täyty. Kuka jaksaa uskoa, että uskontunnustukseensa uskomattomat papit, joille pappeu ei ole edes sakramentti, edustaisivat mitään muuta kuin itseään?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Kangas sanoo:

   Olipa alatyylinen kommentti, Pentti. Vuosikymmeniä MAF:n toimintaa seuranneena ja Ilmailuväen hngellisen piirin toimintaan osallistuneena ihmettelen asennettasi. Mättääkö perinteinen lähetysmotiivi, jota MAF tukee, vai mikä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Piispainkokous ei esitä Lähetyslentäjiä kirkon lähetysjärjestöksi, kertoo otsikko.

  Uskon, että tämä on MAFin kannalta loppupeleissä vain hyvä. Miksi? Kirkossamme on voimia jotka vastustavat ja pyrkivät poistamaan jo entuudestaankin kirkon sisällä olevia kirkon virallisia lähetysjärjestöjä milloin milläkin verukkeella. Kuka tietäisi kuinka pian he olisivat keksineet jotain syytteitä myös MAFia kohtaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Mitähän Salme on yritetty poistaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Tarkoitin niitä lukemattomia etenkin Tulkaa kaikki-liikkeen edustajien julkisia kannanottoja ja kirjelmiä kirkon johdolle, joissa on kritisoitu kirkon tapaa hyväksyä kaikki kirkon lähetysjärjestöt virallisiksi lähetysjärjestöiksi. Samoin niitä etupäässä saman joukon lukuisia yrityksiä vähentää tai poistaa lähetysmäärärahat järjestöiltä, jotka eivät ole ko. joukon aatesuunnan ideologian mukaisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Asiaa en tunne hyvin mutta lähetyslentäjät hyvin olisi sopinut lähetysjärjestöksi.

  Varsinainen ongelma olisikin se kun nykyisiä järjestöjä on riittävästä ja niistäkin on tuskallisen vaikea päästä eroon.

  Perinnettä, asennetta, ja uskoa lähetyslentäjiltä ei puutu mennä sinne minne muuten ei päästä viemään apua ruuan, lääkkeiden kuin henkilöidenkin toimittamiseksi huolenpitoa tuomaan miten se kulloinkin on vaivoin mahdollista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Varojen hankinta on toiminnan jatkumisen edellytys. Nyt toiminta pyörii pelkästään yksityisten lahjoittajien varassa. Lähetyslentäjät on monilla kentillä täysin välttämätön toimintamuoto. Monille alueille ei apu mene perille ilman tätä järjestöä. Esteeksi muodostui nyt se, että lentäjät edustavat monia eri hengellisiä suuntauksia. Mitään vastaavaa toimintaa ei muutoin voitaisi saada aikaankaan. Jollei tausta olisi riittävän laaja. Näin ollen lentäjät edustavat monia eri käsityksiä myös sakramenttien toimittamisesta. Kirkko ei koe tarvitsevansa lähetyslentäjien apua, mutta etä kentillä olevat työntekijät ja heidän tarpeensa saada. Onnettomuuksissa ja luonnonkatastrofeissa Lähetyslentäjien apua ei voi korvata millään. Onneksi voimme yksityisinä henkilöinä edelleen olla tukemassa tätä hienoa toimintaa, jota nämä lentäjät tekevät usein oman henkensä vaarantaen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  “Ensimmäisen kriteerin mukaan järjestön työn on tapahduttava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksen pohjalta kirkon yhteydessä. Neljännen kriteerin mukaan lähetysjärjestön työntekijöiden pitää noudattaa sakramenttien hoitamisessa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestystä”.

  Mielenkiintoista. Näillä kriteereillä Suomen Pipliaseuraa ei tulisi hyväksyä kirkon viralliseksi lähetysjärjestöksi. MAF:n tavoin se on ekumeeninen järjestö ja sen ulkomaisten sisarjärjestöjen työntekijät tuskin noudattavat Suomen ev.lut. kirkon järjestystä.

  Vai olenko ymmärtänyt tämän väärin..?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Jouni turtiaiselta hyvä näkökulma. Lähetysjärjestöjä ei ilmeisesti haluta lisää. Tulevaisuudessa lähetysjärjestöjen määrä tulee myös supistumaan ja kirkon lähetystyö muotoutuu uudestaan. Tässä vaiheessa määrää ei haluta lisätä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Varsinainen syy taitaa olla siinä , että lähetyskannatus on hiipumaan päin. Jos tulisi yksi lisää, niin jakajia olisi liikaa. Syy voi tietysti olla rahassa, tai sen puutteessa. Rahaa voisi kyllä tulla lisää kaikille, jos innostusta osattaisiin lähetysasiaan herättää. Lähetyslentäjien jännittävät seikkailut luo, sitä puuttuvaa lähetysinnostusta.

  Ilmoita asiaton kommentti