Piispainkokous suosittaa, että ekumeenisissa tilaisuuksissa voi käyttää Nikean uskontunnustuksen alkuperäistä muotoa

Risti ortodoksisen hautausmaan  Profeetta Eliaan kirkon seinässä Hietaniemessä

Evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous antoi keskiviikkoisessa kokouksessaan suosituksen, jonka mukaan yhdessä ortodoksien kanssa vietettävissä ekumeenisissa tilaisuuksissa voidaan lausua Nikean uskontunnustus sen ekumeenisessa muodossa. Kyseessä on Nikean uskontunnustuksen alkuperäinen muoto, jossa sanotaan Pyhän Hengen lähtevän Isästä. Tämä muoto on yhä käytössä ortodoksisissa kirkoissa.

Lännen katolisessa kirkossa uskontunnustukseen lisättiin keskiajalla ilmaus "ja Pojasta" (filioque), mikä vaikutti kristikunnan historialliseen jakautumiseen.

Piispojen mukaan kirkon virkaan vihkimisiin liittyvissä jumalanpalveluksissa tulee kuitenkin käyttää Nikean uskontunnustuksesta läntistä versiota, joka on evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuskirjoissa.

Eleen taustalla on piispainkokouksen pääsihteerin Jyri Komulaisen mukaan ekumenian syveneminen. Muissa kirkoissa tällainen ekumeeninen perinne on jo muodostunut. Komulainen mainitsee esimerkiksi katolisen kirkon ja anglikaanisen kirkkoyhteisön, jotka pitävät tietyissä tilanteissa sopivana käyttää Nikean alkuperäistä versiota. Lisäksi Luterilainen maailmanliitto on tehnyt jäsenkirkoilleen suosituksen, jonka mukaan myös Nikean tunnustuksen alkuperäistä muotoa voi käyttää.

– Nyt meidän kirkkomme totesi, että tämä on hyvä mahdollisuus ekumeenisissa tilanteissa. Onko tällaisia tilanteita käytännössä paljon, en osaa yhtään sanoa.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.