Piispanvaaliehdokkaat yksimielisiä: Raamattu ei ole luonnontieteen oppikirja

Kuopion_hpknvaakuna205

– Kirkkoisä Augustinus sanoi jo kauan sitten näin, että kristityt tekevät itsensä naurunalaisiksi, jos he puhuvat hölynpölyä fyysisen maailman asioista Raamattuun vedoten. Miten he voisivat silloin olla uskottavia, kun he puhuvat siitä, mistä Raamatussa on oikeasti puhe, pohtii esimerkiksi Pauliina Kainulainen.

Myös Tapani Nuutinen sanoo, että Raamattua tulee lukea kokonaisuutena, joka kertoo ihmisen pelastuksesta.

Jaana Marjanen muistuttaa, että  Raamatun uusimmatkin tekstit ovat kaksituhatta vuotta vanhoja – siksi sen ei voi olettaa vastaavan kaikkiin moderneihin kysymyksiin, kuten luonnontieteellisiin, lääketieteellisiin tai historiallisiin seikkoihin.

Sakari Häkkinen mielestä Raamattu nostaa monesti esiin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

– Raamattu haastaa vuorovaikutukseen. Ajattelutapa, jossa Raamatulla perustellaan omia käsityksiä, ei johda meitä totuuteen eikä rakkauteen vaan entistä suurempiin kiistoihin, Häkkinen pohtii.

Miikka Ruokanen ja Jari Jolkkonen muistuttavat, että Raamattu ei puhu mitään sellaisista arkisista asioista, kuten vaikkapa auton tai pesukoneen käyttämisestä, karjan kasvattamisesta tai kunnan kaavoitusasioista. Niissä ihminen tarvitsee järkeään.

Ehdokkaat kertoivat näkemyksistään Kirkon tiedotuskeskuksen tekemissä haastatteluvideoissa, jotka löytyvät osoitteesta evl.fi/piispanvaali