Piispanvaalissa jatkava Jouni Lehikoinen: Kapitulin pitää valaa uskoa seurakuntiin kipeiden asioiden keskellä

Turun arkkihiippakunnan piispanvaalissa toiselle kierrokselle päässyt Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen sanoo olevansa vilpittömästi yllättynyt kannatuksensa laajuudesta.

– Odotin paljon pienempää äänimäärää. En uskonut, että kamppailusta tulee näin tasainen.

Lehikoinen sai alustavan tuloksen mukaan 327 ääntä ja toinen jatkoon päässyt ehdokas, Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mari Leppänen 357 ääntä.

Tuloksesta voit lukea lisää täältä.

Lehikoinen kertoo olevansa kiitollinen ja helpottunut, kun yksi osa vaalia on nyt onnellisesti takanapäin.

– Kiitän lämpimästi kaikkia ehdokastovereita. Tämä on ollut meille kaikille iso heittäytyminen, ja arvostan jokaista ehdokasta paljon. Olemme käyneet kiinnostavaa, hyvähenkistä ja positiivista keskustelua.

Vaalissa hävinneille Heikki Arikalle ja Kaisa Huhtalalle Lehikoinen haluaa sanoa, että pelkkä piispaehdokkaaksi kutsuminen on jo iso luottamuksen osoitus.

– Teillä on erittäin tärkeät pelipaikat tässä kirkossa.

”Emme tarvitse monologia vaan dialogia”

Tärkeimmäksi vaaliteemakseen Jouni Lehikoinen mainitsee luottamuksen. Työ kirkossa rakentuu hänen mukaansa sen ympärille, että ihmiset luottavat Jumalaan ja toinen toisiinsa.

– Meidän on myös luotettava siihen, että kirkolla on kysyntää tulevaisuudessakin, näyttävätpä tilastot ja käppyrät mitä tahansa. Kääritään hihat ja tehdään myönteisessä hengessä töitä kirkkomme hyväksi.

Vaaliprosessin aikana Lehikoisen vakaumus yhteistyön tärkeydestä on vahvistunut. Hän on myös iloinnut siitä, että vaalikeskustelut ovat konkreettisesti osoittaneet, että eri tavoin uskovat voivat puhaltaa yhteen hiileen ja kunnioittaa aidosti toisiaan.

Kansankirkossa täytyy Lehikoisen mukaan olla tilaa erilaisille näkemyksille jatkossakin.

– Emme tarvitse monologia vaan dialogia.

”Kapitulien profiilia seurakuntien tukena on nostettava”

Jouni Lehikoisen mukaan kirkon ja tuomiokapitulien tulee kuunnella ihmisten odotuksia ja murheita ruohonjuuritasolla paikallisseurakunnissa.

– Kapitulin profiilia pitäisi nostaa niin, että se olisi selkeämmin seurakuntien tukena. Kapitulin pitää valaa uskoa, kun seurakunnissa eletään talousahdingon ja muiden kipeiden asioiden keskellä.

Vaalin seuraavassa vaiheessa Lehikoinen kertoo tärkeimmiksi teemoikseen kirkon hengellisen profiilin nostamisen ja ihmisten tavoittamisen tärkeyden.

– Meidän on löydettävä kirkossa uudenlaisia toimintamalleja ja mietittävä, miten voimme luoda merkitystä ja tarkoitusta ihmisten elämään ja arkeen.

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat Lehikoisen mukaan merkittävä osa tulevaisuuden kansankirkkoa.

– Se on erittäin hyvä asia, ei missään nimessä uhka.

Piispanvaalin lopullista tulosta Lehikoinen ei suostu arvailemaan.

– Minulla ei ole ennustamisen armolahjaa, mutta parhaani teen omalta osaltani.

Lue myös:

Mari Leppänen ja Jouni Lehikoinen jatkoon Turun arkkihiippakunnan piispanvaalissa

Heikki Arikka ja Kaisa Huhtala putosivat piispanvaalin jatkokierrokselta – näin he kommentoivat tulosta

Mari Leppänen piispanvaalin toisesta kierroksesta: Toivon että keskiössä on ihminen, eivät rakenteet

Edellinen artikkeliHeikki Arikka ja Kaisa Huhtala putosivat piispanvaalin jatkokierrokselta – näin he kommentoivat tulosta
Seuraava artikkeli31 kirkolliskokouksen edustajaa luovutti arkkipiispalle sateenkaaripappien toimintaa vastustavan vetoomuksen

Ei näytettäviä viestejä