Piispoilta pyydetään tukea naispappeuden vastustajille – Arkkipiispa: Olemme saaneet kirjeen ja perehdymme siihen

Arkkipiispa Tapio Luoma kuvattu Kirkkohallituksessa Helsingissä,14.6.2018

Joukko kirkolliskokousedustajia ja pappeja lähestyi piispoja kirjeellä, joka vaatii naispappeuden vastustajille lisää elintilaa kirkossa. Kirjeen allekirjoittajat kiinnittävät huomiota ennen kaikkea kahteen asiaan: siihen, että vanhalla virkakannalla olevat jumalanpalvelusyhteisöt saavat käyttöönsä yhä vähemmän seurakuntien tiloja ja siihen, että naisten pappeutta vastustavia miehiä ei vihitä papeiksi. Kirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kotimaa24 kysyi kaikilta piispoilta, aiotaanko kirjeeseen reagoida sekä pitäisikö allekirjoittajien esille nostamiin asioihin puuttua ja jos pitäisi, niin miten.

Arkkipiispa Tapio Luoma kommentoi asiaa lyhyesti piispojen puolesta. Arkkipiispa toteaa, että piispat ovat saaneet kirjeen ja perehtyvät sen sisältöön, eikä asiasta ole tässä vaiheessa muuta kerrottavaa.

Piispainkokous on koolla seuraavan kerran ensi viikolla 5.12. Helsingissä. Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen kertoo, että asia ei ole kokouksen esityslistalla. Neljä kertaa vuodessa kokoontuva piispainkokous saa aloitteensa muun muassa kirkkohallitukselta, kirkolliskokoukselta, tuomiokapituleilta ja piispainkokouksen jäseniltä.

Jos piispat ottavat kirjeeseen kantaa, se tapahtuu Komulaisen mukaan lähtökohtaisesti muuta reittiä kuin piispainkokouksen päätöksenä. Komulainen huomauttaa, että kirjettä ei ole osoitettu millekään hallintoelimelle, vaan piispoille kollegiona.

Piispoille osoitetun kirjeen on allekirjoittanut 28 kirkolliskokousedustajaa ja kuusi pappia. Allekirjoittajat toteavat kirjeessä, että kukaan heistä ei itse väistä pappia tämän sukupuolen perusteella missään tilanteessa.

Kuva: Jani Laukkanen

Lue myös:

Kirje piispoille: Kirkolliskokouksen 28 edustajaa vaatii naispappeuden vastustajille lisää elintilaa kirkossa

"Olen kuullut, että kastamani lapset menevät helvettiin" – 41 pappisnaista vaatii piispoilta tukea

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

16 kommenttia

 • Werner Janhonen sanoo:

  Otsikon pitäisi kuulua.

  Piispoilta pyydetään tukea apostolisen viran edustajille.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Piispat taitavat juuri olla niitä apostolisen viran haltijoita. Tukea pyytävät ovat heidän laumansa jäseniä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Werneri se keksii aina paremman otsikon, jotta saa jo heti alkuun mielipiteensä näkyviin. Arkkipiispa antoi viisaan lausunnon, kun ei kommentoinut enempää. Tuli mieleen Tasavallan Presidentin taannoinen viisas lausunto, kun Venäläinen marsalkka oli käymässä ja esitti, että oikeastaan koko Itä-Suomi kuuluu ilmatilaltaan Vanäjän etupiiriin. Niinistön lausunto oli: “Marsalkka on puhunut.” Eli se siitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Grönros sanoo:

  Martti Luther torjui kirjoituksissaan naisten vihkimisen saarnavirkaan. Hänen käsityksensä mukaan naisten toiminta saarnaajina olisi ollut vastoin Raamattua ja Jumalan säätämää luonnollista lakia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Torjuipa hän miestenkin vihkimisen. Hänen mielestään vihkiminen ei tee kenestäkään muuta kuin ehkä ulkokultaisen pölkkyjumalan. Saarnaviran Luther käsitti kaikille kristityille kuuluvaksi, johon järjestyksen vuoksi valitaan seurakunnan päteväksi katsoma henkilö. Mitä ‘luonnolliseen lakiin’ tulee, Luther eili aikaa ennen äänentoistolaitteita ja oli sitä mieltä, että mies on naista kelvollisempi saarnaamaan römeämmän äänensä vuoksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Lehtonen sanoo:

   Luther sanoo teoksessaan Kirkolliskokouksista ja kirkosta: “Mutta totta kyllä on, että Pyhä Henki on tässä kohden eroittanut vaimot, lapset ja oppimattomat ihmiset, ja valitsee ainoastaan kykeneviä mieshenkilöitä tähän virkaan (paitsi hätätilassa), kuten pyhä Paavali eri paikoissa epistoloitaan kirjoittaa, että piispan tulee olla opettavaisen, nuhteettoman, yhden emännän miehen, 1. Tim. 3:2 ja 1. Kor. 14:34: Olkoot vaimot vaiti teidän seurakuntakokouksissanne. Pääasia on siis, että tällainen henkilö on taitava ja kaikissa kelvollinen mies. Lapset, naiset ja muut sellaiset eivät siihen kelpaa, vaikka he kelpaavatkin kyllä kuulemaan Jumalan sanaa, vastaan ottamaan kastetta, sakramenttia ja synnin päästöä, ja vaikka hekin ovat oikeita ja pyhiä kristittyjä, kuten pyhä Pietari sanoo (1. Kor. 3:7). Sillä luontokin ja Jumalan luontokappaleet tekevät sellaisen eroituksen, ettei vaimojen (vielä vähemmin lasten ja narrien) tule eivätkä he myöskään voi hallita, kuten kokemus osoittaa ja kuten Mooses sanoo 1. Moos. 3:16: Sinun tulee olla miehelle alamainen. Mutta evankeliumi ei tee tyhjäksi tätä luonnollista oikeutta, vaan vahvistaa sen Jumalan säätämänä järjestyksenä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   “Martti Luther torjui kirjoituksissaan naisten vihkimisen saarnavirkaan.”

   Taisi se Lutteri torjua yhtä sun toista muutakin – mm. juutalaiset. Mutta eikös hän (Luther) ole ollut jo jonkin aikaa vainaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Lutherus, joo. “Über die Juden und ihre Lügen”, taisipa olla sitäkin mieltä, että juutalaisen tappaminen on ihan asiallista ja kristitylle suotavas. “joka hirttää Erasmus Rotterdamilaisen, hirttää täin”. Että tämmöisen oppi-isän lausuntoja voi arvioida tältä pohjalta myös naispappeusasiassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Martti Pentti, tuo vanhempien miespappien römeä ääni pakkaa kuulumaan näissäkin keskusteluissa. Heitä on vähän sääli, kun entisaikaan, minunkin nuoruudessani, pappi oli selvästi Jumalasta seuraava, eikä millään muotoa ollut sopivaa arvostella pappien toimintaa, he olivat koskemattomia ja kaiken arvostelun ulkopuolella. Nykyisin tuota suojaa ei ole edes piispoilla, vaan heidätkin on alennettu samaan arvoon tavallisen rahvaan kanssa. Voi aikoja, voi tapoja!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Harsia sanoo:

  Mielenkiinnolla jään odottamaan, onko piispojen mukaan naiset yhtälailla pappeja miesten kanssa virkaan vihittyinä. Jos vastaus on kyllä, kirje ei aiheuta toimenpiteitä. Mutta, jos kirjeen mukaisia väistämistoimenpiteitä ohjeistetaan, niin piispojen vastaus on ei eli naisten pappeus ei ole samanarvoista kuin miesten. Tuon kirjeen allekirjoittaneet kirkkoherrat eivät pidä naisia täysivaltaisina pappina, koska ehdottavat, että naisia ja miehiä ei kohdelltaisi pappeina samalla tavalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Eikö Apostolinen sukkessio kirkkoamme koskien ole katkennut jo jonkin kerran.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kuinka monta miespuolista naisia väistävää pappia on kirkon viroissa? Käsittääkseni he eivät ole enää johonkin aikaan saaneet työtä kirkosta. Mikä siis on se ongelma, joka piispojen tulisi ratkaista?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Erkki O Auranen sanoo:

  On kyse Kirkolliskokouksen arvovallasta. Kun ponnen avulla Naispappeus hyväksyttiin, on ponnen oltava voimassa edelleen. Muuten menee luottamus Kirkolliskokoukseen myös jatkossa.

  Ilmoita asiaton kommentti