Podcast: Köyliönjärven jäällä tapahtui kirkkohistoriallinen murha – Mitä muuta siihen liittyi?

Podcastin logo

Kotimaa24:ssä kuultavissa joka torstai Heikki Rusaman ja Eero Hietalan Podcast-sarja kirkon ihmeellisimmät tarinat. Sarja on tehty yhteistyössä Kotimaan kanssa. Ensimmäisenä on vuorossa piispa Henrikin ja Lallin kuuluisa ja traaginen kohtaaminen Köyliönjärven jäällä. – Podcast kuunneltavissa jutun lopussa ja myös ladattavissa täältä.

Piispa Henrik toi kristinuskon Suomeen yleisen historiankirjoituksen mukaan vuonna 1155. Hänen mukanaan kulki Ruotsin kuningas Eerik Pyhä, eli suomalaiset heimot saivat astella paitsi kristinuskon, myös Ruotsin vallan alle.

Henrik teki aktiivista lähetys- ja käännytystyötä, josta ei tiedetä kovin paljoa. Enemmän tiedetään hänen elämänsä viimeisistä hetkistä. Tarina on kerrottu kahdessa lähteessä.

Henrikin kuolemasta on jäänyt elämään tunnettu, kansanperinteeksi luettava piispa Henrikin surmavirsi. Hänen elämäänsä käsittelee hieman tarkemmin myös Henrikin pyhimyslegenda, Suomen varhaisin kirjallinen teos.

Surmavirren ja pyhimyslegendan kertomukset ovat monilta osin erilaiset, varsinkin yksityiskohdiltaan. Mikä oli Kertun rooli? Miten hiiret liittyvät tapauksen kulkuun? Ja mitä sitten tapahtui? Kuuntele podcast: