Pohjanmaalla seurakunnat palasivat kevään järjestelyihin – suurin osa toiminnasta keskeytetty

Seinäjoen Lakeuden Risti. Kuva: Olli Seppälä

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla on pahentuneen koronatilanteen vuoksi otettu käyttöön tiukennetut kokoontumisrajoitukset 31.10. saakka. Ne vaikuttavat myös useiden seurakuntien toimintaan.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain nojalla Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli kymmenen henkilöä. Määräys rajoittaa 13 kunnan alueella myös seurakuntien toimintaa.

– Olemme palanneet paljolti samakaltaiseen tilanteeseen kuin viime keväänä. Toimintamalli on työntekijöille ja monille seurakuntalaisille tuttu. Myös digiloikka jatkuu, sanoo Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Tuomo Klapuri.

Toiminta on käytännössä keskeytetty, mutta Klapurin mukaan esimerkiksi kirkollisia toimituksia järjestetään niin, että väkimäärä on rajattu kymmeneen henkilöön. Jumalanpalvelukset striimataan ja radioidaan.

Klapuri sanoo, että oman haasteensa tilanteeseen toi aluehallintoviraston päätöksen nopeus. Monia jo sovittuja tilaisuuksia on täytynyt perua ja miettiä uusiksi. Omaiset joutuvat vaikeaan tilanteeseen, kun hautajaisiin osallistuvien määrä pitää rajoittaa.

Vaasassa on lyhyessä ajassa todettu suhteessa eniten koronatartuntoja Suomessa.

Tiukennetut rajoitukset myös Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellinen yhteistyöryhmä suositteli viime viikolla, ettei alueella järjestettäisi yli 20 hengen kokoontumisia sisä- tai ulkotiloissa 31.10. asti.

Seinäjoen seurakunta kertoo tiedotteessaan peruvansa suosituksen mukaan yli 20 hengen kokoontumiset. Vain jumalanpalvelukset sekä seurakunnan varhaiskasvatuksen ja kouluikäisten kerhotoiminta jatkuvat. Jumalanpalvelukset striimataan.

Samaan linjaukseen on päätynyt Järvi-Pohjanmaan (Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli) perusturvan pandemiajohtoryhmä.

Alajärven seurakunnan kirkkoherra Ari Auranen kertoo, että jumalanpalvelukset toimitetaan ja striimataan. Läsnä saa olla korkeintaan 20 henkilöä. Kasteiden ja vihkimisten järjestämisessä suositaan seurakunnan tiloja, koska niissä on helpompi pitää turvaetäisyydet. Hautaan siunaamiset Alajärvellä toimitetaan ulkona haudalla.

Oikaisu 13.10 kello 15.03: Alajärven seurakunnan jumalanpalveluksia ei toimiteta ilman läsnä olevaa seurakuntaa, vaan läsnä saa olla korkeintaan 20 henkilöä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.