Pohjois-Karjalaan puuhataan suurta Siun seurakuntayhtymää

Siun seurakunta -hankkeen logo

Pohjois-Karjalaan esitetään perustettavaksi Siun seurakuntayhtymä. Joensuun seudun uudessa yhtymässä olisi yhteensä 93 000 jäsentä.

Yhteistyöselvityksen ohjausryhmä päätti keskiviikkona lähettää seurakuntiin kysymyksen, tahdotteko neuvotella yhdessä muiden seurakuntien kanssa uuden yhtymän perustamisesta Joensuun seudun seurakuntien tueksi. Vastausta odotetaan lokakuun loppuun mennessä.

Siun seurakunta -selvityksen ohjausryhmä hyväksyi selvityskonsultti, TT Matti Perälän loppuraportin, jossa ehdotetaan uuden Siun seurakuntayhtymän perustamista vuoden 2019 alusta. Raportin mukaan vuosi 2019 olisi luonteva alku uudelle yhtymälle, koska silloin tapahtuu sote- ja maakuntauudistus sekä myös verotusuudistus, mitkä vaikuttavat seurakuntien toimintaan. Lisäksi seurakuntavaalit pidetään marraskuussa 2018, ja uudet luottamushenkilöt aloittavat 2019.

Siun seurakunta -selvityksessä mukana ovat olleet Joensuun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän seurakunnat: Eno, Joensuu, Pielisensuu, Rantakylä, Pyhäselkä ja Vaara-Karjala sekä yhtymän ulkopuoliset seurakunnat: Heinävesi, Kitee, Kontiolahti, Liperi, Polvijärvi ja Tohmajärvi. Näillä seurakunnilla on 93 000 jäsentä. Lisäksi loppuraportti kysymyksineen lähetetään myös Outokummun ja Ilomantsin seurakuntiin.

Selvitystyön tavoitteena on vahvistaa luterilaisten seurakuntien elinvoimaa Pohjois-Karjalassa. Siun seurakunta -hankkeella on myös omat verkkosivut

Kuva: Siun seurakunta -hankkeen logo

Lue myös:

Siun seurakunta -hanke: "Ilman hyvää tahtoa hyväkään organisaatio ei toimi"

4 kommenttia

 • Hieno hanke ja hyvä tavoite! Toivotan sille menestystä! Yhtymä antaa seurakunnille mahdollisuuden jatkaa toimintaansa ja niiden jäsenille osallisuuden ja omistajuuden kokemusta enemmän kuin esim. kappeliseurakuntamalli.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Hassinen sanoo:

  Paremminkin hyytymä kuin yhtymä…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Hassinen sanoo:

  Se merkitsisi hiippakuntarajojen muutosta. Kitee ja Tohmajärvi ovat Mikkelin puolella. Millainen prosessi sekin lienee?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Perälä sanoo:

  Kuulen aika paljon mielikuvia ja kokemuksia. Kun sanoo sanan yhteistyö tai yhtymä kuulee tukun kokemuksia seurakuntien ja myös kuntien ratkaisuista. Ne on tärkeä kuulla. Ei ole järkeä tehdä sellaista, mistä on huonoja kokemuksia. Täällä tavoitteena on pitää seurakuntien toiminta vireänä ja seurakuntien osuus kaiken kaikkiaan suurempana kuin yhtymissä yleensä. Katsotaan miten homma etenee. Hiippakuntarajoista on kokemuksia. Rääkkylä siirtyi vuoden alusta Kuopiosta Mikkeliin kivuitta. Katsotaan nyt sitten reissataanko kohta takaisinpäin…

  Ilmoita asiaton kommentti