Pohjois-Ugandan uskonnollista tilannetta käsittelevälle väitöskirjalle Donner-instituutin palkinto

Kehitysmaantutkimuksesta väittelevän Henni Alavan kuva. Ugandasta.

Uskontotieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen erikoistunut Donner-instituutti on palkinnut tohtori Henni Alavan merkittävästä uskonnontutkimuksestaan. Asiasta kerrotaan Donner-instituutin tiedotteessa.

Alava palkittiin kehitystutkimuksen väitöskirjastaan "There is Confusion". Helsingin yliopiston hyväksytty väitös käsittelee uskonnollisia ryhmiä ja politiikkaa sodanjälkeisen Pohjois-Ugandan alueella. Alavan tutkimus paljastaa erilaiset roolit, joita uskonnolliset instituutiot harjoittavat aseellisissa konflikteissa, kuten Acholi-yhteisön syvästi uskonnollisella alueella Pohjois-Ugandassa. Siellä katolilaiset ja protestanttiset kirkot ovat keskeisiä sosiaalisia, poliittisia ja hengellisiä toimijoita.

Instituutin johtokunta perustelee palkitsemisen seuraavasti:

”Yksi sen suurista vahvuuksista on aineiston määrä ja tekijän kyky käyttää aineistoa tavalla, joka on sekä tieteellisesti vakuuttavaa että kertomuksellisesti puhuvaa. Etnografinen menetelmä ja korkea reflektiivisyyden taso välittävät lukijalle voimakkaan läheisyyden tunteen tutkimuksen aineistoista ja henkilöistä.”

Donner-instituutti on Åbo Akademin säätiön yhteydessä toimiva yksityinen tutkimuslaitos. Se myöntää vuosittain palkinnon pohjoismaisessa yliopistossa suoritettavaan uskonnontutkimukseen. Palkinto on tarkoitettu uskonnollisten tutkimusten alalla toimiville tutkijoille merkittävään ja äskettäin julkaistuun monografiaan tai artikkeliin, joka on painetussa tai digitaalisessa muodossa. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Kuva: Henni Alava

Lue myös:

Väitös: Rauhantekijöinä näyttäytyvät papit voivat toimia myös riidankylväjinä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.