Pokémon Go -mobiilipeliä pelataan kirkoissa ja hautausmailla

Seurakunnat niin Suomessa kuin maailmalla ovat päässeet mukaan Pokémon Go -pelihuumaan.

Lisätyn todellisuuden teknologiaa hyödyntävässä pelissä kerätään Pokémon-hahmoja ja koulutetaan niitä. Pelaajat etsivät PokéStopeja, joista voi noutaa erilaisia tarvikkeita, sekä PokéGymejä eli pelisaleja, joissa pokémonit mittelevät voimiaan.

PokéStopit ja PokéGymit ovat usein erilaisten maamerkkien yhteydessä, ja niinpä myös monet kirkot toimivat suositun pelin virtuaalisina pelisaleina ja varikkopisteinä

Vantaan Tikkurilan seurakunnan pastorit Terhi Viljanen ja Satu Huttunen kiersivät sunnuntaina lähes kaikki Vantaan kirkot Pokémon Go -pelipaikkoja etsien. Niitä löytyi runsaasti.

– Joissain kirkoissa pelipaikkoja oli jopa useampia. Esimerkiksi Pyhän Laurin kirkko on PokéGym, mutta hautausmaan alueelta löysimme lisäksi seitsemän PokéStopia, Terhi Viljanen kertoo.

Moni muukin oli jo löytänyt Vantaan kirkkojen pelipaikat. Viljanen kertoo, että kirkkojen lähistöllä näkyi runsaasti kännykkäänsä tuijottavia ihmisiä.

Vantaalla pelaajat toivotetaan Viljasen mukaan kirkkoihin lämpimästi tervetulleiksi. Runsaasti akkuvirtaa kuluttavan pelin pelaajille on lisäksi järjestetty monissa kirkoissa kännykänlatauspiste, ja myös vessat ovat pelaajien käytettävissä.

Täytyykö kirkon liepeillä pelatessa sitten huomioida jotain erityistä? Viljasen mielestä normaali tilannetaju riittää. Erityisesti hautausmailla on tärkeää, että pelaajat käyttäytyvät kunnioittavasti muita kävijöitä kohtaan.

– Kirkossakin on hyvä ottaa huomioon ne, jotka ovat siellä hiljentymässä tai viettämässä jotain elämän suurta hetkeä. Tilannetajua kannattaa käyttää siinä, milloin on ok olla läsnä ja milloin pitää antaa tilaa muille.

Maailmalta esimerkkiä buumin hyödyntämiseen?

Myös Hangon kirkon ympärillä Pokémon Go -pelaajia liikkuu runsaasti, kertoo Hangon suomalaisen seurakunnan pastori Otso Järvi. Hangon kirkko on pelissä PokéStop.

Järven mukaan pelaajat erottaa muista alueella liikkuvista turisteista vaivatta.

– Kyllä sen melko helposti huomaa, kuka pyörii naama liimattuna ruutuun ja kuka ei, hän nauraa.

Hangon seurakunta on huomioinut pelaajia kutsumalla heitä mukaan sunnuntain messuun. Järvi pohtii, että jos käytettävissä olisi enemmän resursseja, pelaajille voisi järjestää myös esimerkiksi mehutarjoilua.

Hän toteaa, että pelin avulla kirkolla on mahdollisuus tavoittaa juuri se sukupolvi, jonka tavoittaminen on muuten hankalaa. Poképalloja kirkkojen ympärillä jahtaavat nimittäin erityisesti pari-kolmekymppiset, joille Pokémon-hahmot ovat tuttuja lapsuudesta.

Maailmalta esimerkkejä buumin hyödyntämiseen löytyy runsaasti. Esimerkiksi Englannin anglikaanikirkko ohjeisti viime viikolla seurakuntia pystyttämään kylttejä, joilla pelaajat toivotetaan tervetulleiksi kirkkoihin, sekä keskustelemaan kirkon liepeillä liikkuvien pelaajien kanssa.

Englannin kirkko kannustaa seurakuntia järjestämään myös pelitapaamisia. Viime perjantaina Staffordshiren kirkko järjesti pelaajille PokéPartyn, jossa tarjolla oli muun muassa ilmaista grilliruokaa, langaton verkko ja latauspisteitä.

Kuvakaappaus: Satu Huttunen. Zubat-pokémon löytyi Vantaan Korson kirkon pihamaalta.

Edellinen artikkeliNyt-liite: Aku Ankan taskukirjan kannesta poistettiin ”ankallistettu” Kristus-patsas
Seuraava artikkeliJukka Korpela on kahden totuuden kansalainen

Ei näytettäviä viestejä