Poliisi ei käynnistä Maijan tarinasta tutkintaa

Vanhoillislestadiolaisissa piireissä tapahtunutta hyväksikäyttöä kuvannut Maijan tarina -kirja ei aiheuta poliisissa toimenpiteitä. Poliisitoimen päällikön, poliisiylitarkastaja Pertti Sihvosen mukaan kirjassa kuvattua tapausta, jossa Maija kertoo lapsena kokemistaan raiskauksista poliisina työskentelevälle rauhanyhdistyksen puhujalle, ei ole mahdollista ryhtyä selvittämään.

- Kirja on toimittajienkin mukaan Maijan subjektiivinen tarina kokemastaan ja elämästään. Hän on kirjan mukaan halunnut aikanaan saattaa tapauksen esitutkintaan, tosin liian myöhään. Rikos oli jo silloin vanhentunut. Poliisin menettely oli tapahtunut jo ennen rikosilmoitusta. Mistäpä sitä tietää, oliko poliisi aikanaan ilmoittanut asiasta esimiehilleen. Emme myöskään tiedä, mistä päin Suomea kirjan kuvaamat tapahtumat ovat. Niillä tiedoilla, joita meillä on kirjan perusteella käytettävissä, olen tehnyt päätöksen, että tapaus ei anna aihetta toimenpiteisiin, Sihvonen sanoo.

Mikäli poliisi olisi tehnyt virkarikoksen ja jättänyt kertomatta kuulemastaan rikoksesta, olisi virkarikos Sihvosen mukaan vanhentunut. Nykyisin virkarikokset vanhenevat lyhimmillään viidessä vuodessa.

Lue myös: IL: Poliisin perehtyy kirjassa kuvatun poliisin toimintaan