Poliisi ei tutki piispa Teemu Laajasalon asumista – paperit toimitettu verohallinnolle

Helsingin poliisi ei tutki piispa Teemu Laajasalon vuokrajärjestelyjä. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että se on päättänyt tutkinnan jo 22. lokakuuta, koska ilmoitustietojen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä veropetosta tai muuta verorikosta.

Poliisin tiedotteen mukaan yksityishenkilö pyysi lokakuussa poliisia tutkimaan, onko Helsingin piispan asuinjärjestelyissä syyllistytty rikokseen. Iltalehti
kertoi maanantaina, että Helsingin hiippakunnan luottamushenkilö Johanna Korhonen on pyytänyt poliisia ja Verohallintoa selvittämään mahdollisen verovälttelyn piispa Laajasalon asumisjärjestelyssä. Laajasalo perheineen on maksanut vuokraa 93 neliöstä, mutta piispan asunto on edustustiloineen kooltaan 233 neliötä.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli vastasi uutiseen kertomalla, että kaikkien piispojen työsuhdeasuntojen vuokraperusteista ja vuokramääristä päättää kirkkohallitus ja että asuntojen käyttöperiaatteet ovat samansuuntaiset eri hiippakunnissa. Piispa ei voi itsenäisesti päättää asiasta.

Rikostarkastaja Harri Saaristola sanoo Helsingin poliisin tiedotteessa, että asia edellyttäisi verohallinnon selvitystä siitä, onko piispan asunto käsitelty säännönmukaisessa verotuksessa verotuksellisesti oikein ja onko kyseiset verot maksettu oikeamääräisesti.

Verorikoksissa asianomistajan puhevaltaa käyttää verohallinto. Esitutkinnan aloittaminen verorikosasioissa edellyttää yleensä Verohallinnon tekemää tutkintapyyntöä. Siinä verohallinto määrittelee asianomistajan puhevallan käyttäjänä, mikä on vältetyn veron määrä ja minkä rikoksen tunnusmerkistön teko tai laiminlyönti mahdollisesti täyttää.

– Poliisi on toimittanut tutkinnan päätöksen ja rikosilmoituksen liitteineen Verohallinnolle, Saaristola kertoo.

Johanna Korhonen käsitteli asiaa tiistaina julkaisemassaan Kotimaa24-lukijablogissa.

Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

IL: Selvityspyyntö piispa Laajasalon asunnosta – Laajasalo: Koen tämän epäreiluna vainoamisena

Johanna Korhosen blogi: Piispa ja asuntoetu – miksi epäselvyydet on syytä selvittää

Piispa Teemu Laajasalolle syyte tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – syyttäjän esitys rangaistuksesta 35 päiväsakkoa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliIL: Selvityspyyntö piispa Laajasalon asunnosta – Laajasalo: Koen tämän epäreiluna vainoamisena
Seuraava artikkeliJari Pulkkinen: Nuorten antama kiitettävä arvosana rippikoululle on melkoinen saavutus

Ei näytettäviä viestejä