Poliisi tutkii Kangasalan seurakuntaan kohdistunutta huijausta törkeänä petoksena

Poliisi

Poliisi epäilee Kangasalan seurakunnan joutuneen törkeän petoksen kohteeksi.

Seurakunta kertoi viime viikolla, että se joutui elokuussa maksupetoksen uhriksi. Kotimaa24 uutisoi, että seurakunnan mukaan tapahtuneesta koitui "huomattavaa taloudellista vahinkoa". Asiasta voit lukea lisää täältä.

– Pankkitiedoista selviää, että maksu on lähetetty Isossa-Britanniassa toimivan pankin tilille. Tässä tapauksessa ei ole toistaiseksi tietoa, mitä varoille on sen jälkeen tehty. Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että tällaisissa tapauksissa tekijät pyrkivät nostamaan varat mahdollisimman nopeasti tai siirtämään eteenpäin toiselle pankkitilille, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Vesa Järvenpää Kangasalan poliisista sanoo.

Seurakunta kutsui tiedotteessaan toimintamallia niin sanotuksi pomohuijaukseksi. Käsitteellä tarkoitetaan toimintaa, jossa huijari tekeytyy esimerkiksi yrityksen toimitusjohtajaksi ja pyytää sähköpostitse maksamaan tekaistun laskun.

Seurakunnan mukaan teko oli ammattimainen ja viesti esimerkiksi suomen kieleltään moitteeton.

Tutkinnanjohtaja Järvenpää kuvaa huijausta suunnitelmalliseksi ja lajissaan tyypilliseksi.

Hän toteaa, että lähtökohtaisesti edellytykset rikoksen selvittämiseksi ovat vastaavissa tapauksissa melko heikot.

– Pankilla on usein viranomaisia paremmat mahdollisuudet saada tuoreissa tapauksissa pysäytettyä rahaliikenne ennen kuin varat ehditään nostaa tai siirtää tililtä eteenpäin, Järvenpää sanoo.

Hänen mukaansa omaan pankkiin kannattaakin olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä, jos havaitsee vastaavan petoksen onnistuneen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Seurakunta kertoo joutuneensa "ammattimaisen" ja "suomen kieleltään moitteettoman" maksupetoksen uhriksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.