Poliittisten listojen edustajia entistä vähemmän läpi seurakuntavaaleissa

Marraskuussa järjestetyissä seurakuntavaleissa poliittisilta listoilta valituksi tulleiden osuus oli 21,3 prosenttia. Se on selvästi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2014, jolloin puoluepoliittisilta listoilta valittiin kolmannes läpi menneistä. Tieto perustuu Kirkon tutkimuskeskuksen Facebookissa julkaisemaan taulukkoon.

Eniten kirkkovaltuustoihin, seurakuntaneuvostoihin ja yhteisiin kirkkovaltuustoihin valittiin keskustalaisia. Heitä oli 10,5 prosenttia valituista (vuoden 2014 vaaleissa 12 prosenttia).

Puolueista seuraavina tulevat kokoomus (4,7 prosenttia), Sdp (5,5), vihreät (0,6), perussuomalaiset (0,4), vasemmistoliitto (0,4) ja kristillisdemokraatit (0,3). Eniten paikkoja menetti kokoomus, sillä vuoden 2014 vaaleissa sen osuus oli seitsemän prosenttia.

Poliittisilta listoilta valittiin kaikkiaan 1 697 luottamushenkilöä.

Muilta valtakunnallisilta listoita valituista vanhoillislestadiolaisten osuus oli 3,2 prosenttia, Tulkaa kaikki -liikkeen 2,5 prosenttia ja partiolaisten 1,4 prosenttia. Kaikki kolme edellä mainittua ryhmää kasvattivat osuuttaan valituiksi tulleista.

Kuva: Olli Seppälä. Seurakuntavaalien äänestyspäivä Klaukkalan kirkossa Nurmijärvellä.

Lue myös:

Professorit kysyvät: Kulkeeko kirkko kohti kaksipuoluejärjestelmää

Kommentti: Seurakuntien demokratia elää monin paikoin vain tekohengityksellä

Kärjistyykö vastakkainasettelu? – Seurakuntavaaleissa voittivat sekä konservatiivit että liberaalit

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.