Porvoon uusi piispa sanoo tietävänsä sateenkaaripareja vihkineitä pappeja

Bo-Göran Åstrand

Miltei kaikissa muissa hiippakunnissa kuin Porvoossa tuomiokapitulille on tehty kanteluita papeista, jotka ovat vihkineet sateenkaaripareja tai siunanneet heidän liittonsa. Seurauksena on ollut rangaistuksia, sillä kirkko pitää virallisesti avioliittoa vain miehen ja naisen välisenä.

Miksi Porvoon hiippakunnassa kanteluita ei ole tehty?

– Olemme muihin hiippakuntiin verrattuna pieni yksikkö. Minoriteettina meillä ei ole varaa riidellä paljon. Tiedetään, että meidän on pidettävä yhtä, ettei hiippakunnan yhteisöllisyys menisi rikki. Olemme tietoisia tästä ilmapiiristä, sanoo piispa Bo-Göran Åstrand Kotimaassa 3.10 ilmestyneessä haastattelussaan.

Åstrandin mukaan hiippakunnassa on hyvä keskusteluilmapiiri. Piispalle voi soittaa ja puhua suoraan.

– Seurakunnissa on yleinen tieto, että piispalle saa soittaa vaikka iltamyöhään. Björn Vikström antoi tällaisen signaalin. Varmasti näiden riittävän ajoissa käytyjen keskustelujen ansiosta moni ongelma saatiin niin sanotusti poistettua päiväjärjestyksestä ennen kuin siitä ehti kehittyä kriisi.

Åstrand sanoo tietävänsä ja arvaavansa pappeja, jotka ovat toimineet vastoin piispojen toivetta pidättäytyä sateenkaariparien vihkimisestä.

– Kovin yleistä ei näiden parien vihkiminen Porvoon hiippakunnassa kuitenkaan ole. Jos joku tekisi kantelun, kapitulin pitäisi ottaa asia käsittelyyn. Silloin asianomaisen kanssa käytävä keskustelu olisi ensisijaisen tärkeää.

Åstrand huomauttaa, että parhaillaan oikeuslaitos tekee linjauksia pappien virkamiesoikeudellisista valtuuksista. Juuri nyt kukaan ei halua kirkossa ryhtyä keikuttamaan venettä.

– Minusta tilanne kertoo siitä, että kirkossa ja kirkolliskokouksessa erityisesti ei ole ajoissa osattu löytää tilanteeseen ratkaisua. Ei ole kirkon itsemääräämisoikeudelle hyväksi, että vihkimisasioita käsitellään oikeusistuimissa.

Lue Åstrandin koko haastattelu 3.10. ilmestyneestä Kotimaasta.

Kuva: Olli Seppälä. Bo-Göran Åstrand kuvattuna 27.9. Porvoon tuomikapitulin pihalla Kotimaan haastattelun yhteydessä kaksi päivään ennen piispaksi vihkimistä.

Lue myös:

Bo-Göran Åstrand vihittiin Porvoon piispaksi: Tarvitaan arkienkeleitä, jotka menevät sinne missä hätä on suurin

Historian siivet havisivat tänään – viisi Porvoon hiippakunnan piispaa samassa valokuvassa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.