Presidentti Erdogan avasi uudelleen bulgarialaisille tärkeän kirkon Istanbulissa

Presidentti Recep Tayyip Erdogan avasi 120-vuotiaan Rautakirkon uudelleen Istanbulissa loppiaisena. Läsnä tilaisuudessa oli myös Bulgarian pääministeri Boyko Borisov. Kirkko on Istanbulin bulgarialaisen vähemmistön palvontapaikka.

Erdogan onnitteli seurakuntaa seitsemän vuotta kestäneen raskaan restaurointivaiheen loppuun saattamisesta.

– Olette vapaita elämään uskoanne ja viettämään jumalanpalveluksianne. Me luotamme teihin, hän sanoi Ruptly TV:n videoimassa juhlapuheessaan.

Rautakirkkona tunnettu Pyhän Tapanin kirkko sijaitsee Balatin historiallisessa korttelissa Kultaisen sarven rannalla. Se valmistui alun perin vuonna 1849 ja rakennettiin tulipalon jälkeen uudelleen rautaelementeistä vuonna 1898. Siksi sitä kutsutaan Rautakirkoksi.

Kirkon restaurointiprojektia ovat nyt rahoittaneet Istanbulin kaupunki noin 3,5 miljoonalla eurolla ja Bulgarian hallitus noin 210 000 eurolla.

Erdoganin mukaan kirkko tuo oman lisänsä Istanbulin ”kauneuteen ja vaurauteen” ja se on viimeisin esimerkki Turkin pyrkimyksestä palauttaa entiseen kuntoonsa vanhoja synagogia, kappeleita ja kirkkoja, turkkilaislehti Hürriyet kertoo.

Borisov puolestaan totesi Bulgarian pyrkivän normalisoimaan ja parantamaan Turkin ja Euroopan unionin suhteita, kun hänen maansa saa vastuulleen EU:n puheenjohtajuuden.

– Minusta tämä onnistui sen molemminpuolisen hyvän tahdon ja yhteishengen turvin, jota me yritämme Balkanilla rakentaa, Borisov totesi.

Vastavuoroisuuden eleenä Bulgarian hallitus on myöntänyt luvan Blulgariassa Plovdivissa sijaitsevan Perjantaimoskeijan restaurointiin.

Kuva: Wikimedia Commons. Rautakirkko Istanbulissa.

Edellinen artikkeliNaispappeuden mitätöinyt Jaakko Tölli moittii mukautuvia konservatiiveja: ”Liberaalit hyväksikäyttäv
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä