Presidentti Koiviston hautamuistomerkki valittu – tulkinnoissa nöyryyttä, maailmanpolitiikkaa, eheyttä

Kuvanveistäjä Perttu Saksan voittajaehdotus Kartta presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkiksi.

Presidentti Mauno Koiviston (1923–2017) hautamuistomerkin suunnittelukilpailun voittaja on valittu. Ensimmäiseksi sijoittui kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksan suunnittelema teos Kartta. Toiseksi valittiin kuvanveistäjä Matti Nurmisen suunnittelema teos Tarttis tehrä jotain ja kolmanneksi Bjarne Lönnroosin suunnittelema Jää sulaa. Lisäksi kunniamaininnan sai kuvanveistäjä Pertti Mäkisen ehdotus Heijastus. Asiasta kertoo valtioneuvoston kanslia tiedotteessaan.

Palkintolautakunta luonnehti voittajasuunnitelman kokonaisuutta "loisteliaan yhtenäiseksi". Ehdotus koostuu kivestä ja kultauksista, jotka näyttävät pitävän kokonaisuutta kasassa.

– Vaikka ehdotuksessa voi nähdä yhtymäkohtia nöyryyttä ja ajan arvokkuutta painottavaan keramiikkataiteeseen tai pirstaloituvaan maailmanpolitiikkaan, teos toimii ensisijaisesti itsenäisenä ja monitulkintaisena kunnianosoituksena eheydelle, palkintoperusteluissa kerrotaan.

– Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys.

Muistomerkki on määrä paljastaa presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25. marraskuuta.

Kaikki kilpailuun osallistuneet teosehdotukset ovat nähtävillä verkkonäyttelyssä valtioneuvoston kanslian sivuilla. Siellä ovat myös palkintolautakunnan luonnehdinnat 17 kärkiehdokkaasta.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.