Presidentti Tarja Halonen Kirkkopäivillä Kalliossa: Kaikkea mikä tulee mieleen ei pidä sanoa ääneen

Kirkkopäivät palasi juurilleen Kallion kirkkoon, jossa ensimmäisiä kirkkopäiviä vietettiin 100 vuotta sitten. Muutamaa päivää silloisten kirkkopäivien jälkeen alkoi sisällissota. Siksi kirkkopäivien teemana oli nyt Sovinto 100.

Presidentti Tarja Halonen, piispa Teemu Laajasalo ja CMI:n Irak Ohjelman johtaja Hussein Al-Taee kommentoivat kansalaisten Sovinto 100 -ratkaisupajoissa laatimia ehdotuksia muun muassa köyhyydestä ja vihapuheesta. Kirkkosali oli lähes täynnä näilläkin kirkkopäivillä samoin kuin sata vuotta aiemmin.

Viime viikkoina ikävän julkisuuden pyöritykseen joutunut piispa Teemu Laajasalo varoitti niistä vaaroista, kun ihmisryhmiä aletaan jakaa eri kupliin ja puhutaan esimerkiksi Kallion punavihreästä kuplasta.

Hetkeä myöhemmin hän sanoi, että niin sanottujen liberaalien kuplasta löytyy myös julmuutta ja vihapuhetta.

Presidentti Tarja Halonen sanoi vihapuheesta, ettei kaikkea mitä tule mieleen pidä sanoa ääneen.

– Suoraan puhumisen taidossa olisi paljon kehitettävää niin että vihapuheesta päästäisiin kokonaan eroon.

Kysymykseen vihapuheen hillitsemisestä tiukemmalla lainsäädännöllä Hussein Al-Taee vastasi, että asenne on lakia tärkeämpää.

– Elämme todellisuudessa, jossa kansanedustaja käyttää vihapuhetta ja media nostaa tämän puheen esiin, jolloin siitä tulee ikään kuin kunniamerkki.

Al-Taeen mielestä kouluilla on iso mahdollisuus kasvattaa kansalaisia kuunteluun ja toinen toisensa kunnioittamiseen. Tätä osaltaan edistää koulujen monimuotoisuus, esimerkiksi Vuosaaressa saatetaan Al-Taeen mukaan joillakin luokilla puhua 16 eri kieltä.

Köyhyyteen liittyvissä keskusteluosiossa presidentti Tarja Halonen sanoi, että 2000-luvulla tuntuu siltä, että vanhat virheet on kaivettu laatikosta esiin ja otettu uudestaan käyttöön.

Hän esitti kriittisiä huomioita erityisesti työttömien aktiivimallia kohtaan.

– Suomessa on tilaa vielä kokonaisvaltaisemmalle ihmisarvoa tunnustavalle politiikalle, Halonen sanoi.

Teemu Laajasalo totesi, että luterilaisen ajattelun mukaan yhteiskunnan on pidettävä huolta köyhimmistään.

– Tämän rinnalla pitää olla mahdollisuus yksityisten ihmisten tekemään hyväntekeväisyyteen, sillä osa ihmisistä tahtoo antaa omastaan.

Kallion kirkkopäivät päättyvät sunnuntaina presidenttiehdokkaiden suureen arvokeskusteluun. Se on nähtävissä MTV3:n suorana lähetyksenä

Kuva: Vesa Väärä

Edellinen artikkeliArkkipiispa: Sodasta ja vankileireistä vaiettiin kirkossa punaisia kohtaan armottomalla tavalla
Seuraava artikkeliKolumni: Kirkon oppia pitäisi kirkastaa – mutta kuka sen tekisi?

Ei näytettäviä viestejä