Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä poikkeus protokollasta – saarnaaja tulee Yhdysvalloista

Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon johtava piispa, priimas Michael Curry. Kuva otettu North Carolinassa.

Englannin prinssi Harry ja hänen kihlattunsa Meghan Markle ovat kutsuneet häihinsä saarnaamaan Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon johtajan, piispa Michael Curryn. Kensingtonin palatsin ilmoituksesta uutisoi muun muassa CNN.

Kutsu poikkeaa kuninkaallisesta protokollasta, sillä kuninkaallisten häiden saarnaajat kuuluvat tavallisesti Englannin kirkon vanhempaan papistoon.

– Olen riemuissani siitä, että prinssi Harry ja Meghan Markle ovat pyytäneet piispa Michael Currya saarnaamaan häissään, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby tviittasi. Hän kehui viestissään Currya loistavaksi pastoriksi, upeaksi saarnaajaksi ja ihmiseksi, joka on hyvin taitava välittämään Jeesuksen Kristuksen ilosanomaa.

Curryn kutsuminen häiden saarnaajaksi on merkittävää myös siksi, että pari vuotta sitten anglikaaninen kirkkoyhteisö langetti Yhdysvaltain episkopaaliselle kirkolle kolmen vuoden edustuskiellon. Kielto liittyi samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen hyväksymiseen.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen ensi lauantaina järjestettävän vihkipalveluksen johtaa Windsorin dekaani David Conner ja vihkimisen toimittaa arkkipiispa Justin Welby.

Kuva: Beth Crow / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

7 kommenttia

 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Saarna oli oikein hieno ja elävä puhe, jossa Jumalan rakkaus korostui monipuolisesti. Muutenkin hienot häät. Kiva katsella.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Saarna oli oikein hieno ja elävä puhe, jossa Jumalan rakkaus korostui monipuolisesti.

  Tätyy pienellä viiveellä kuitenkin todeta, että saarna oli enemmän humanistinen, kuin kristillinen. Puhujan elävyys vei huomion niin, että tärkein puute jäi huomaamatta. Puhe rakkaudesta ei liittynyt mitenkään ristiin ja Jeesuksen sovitustyöhön syntiemme tähden. Ydin siis unohtui, tai poliittisen korrektiuden vuoksi jätettiin pois. Uusi arvio on siis, että puhe oli melkein hyvä. SE esitteli humanistisen rakkauskäsityksen, mutta ei kristillistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Minusta taas puheen pääaiheena oli Pyhä Henki, kuten helluntaiajan saarnaan sopikin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Minustakin puheen voi kyllä tulkita noinkin, tosin Pyhästä Hengestä hän ei kovasti puhunut, vaan juuri rakkaudesta. Olen Suomessa aina häissä tai vaikkapa konfirmaatio juhlissa olessani iloinnut kun pappi on viisaasti ujuttanut evenkeliumin, pelastussanoman puheeseensa. Tässä tilanteessa ihmiset ovat vastaanottavaisia, ja silloin syntien sovituksesta ristillä on hyvä mainita. Kristillinen rakkaus näyttäytyy syvimmillään juuri ristillä. Tässä kuitenkin on ongelmana ristin pahennus, siis vaikeus puhua todellisesta syntien sovituksesta. En tiedä, miten Michael Curry ajatteli?

   Tänäänhän ei muuten näissä kirkollisissa keskusteluissa juuri muusta puhutakaan kuin rakkaudesta, mutta ilman ristiä rakkaus on lopulta mitä vaan satutaan haluamaan. Koko käsite siten vesitetään ja kristinuskon tilalle tulee humanismia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Jumala on läsnä symboleissaan, kuten sakramentissa. Pyhän Hengen symbolina käsiteltiin tässä puheessa tulta. Myös sitä, miten tuli on välttämätön edellytys kaikelle sille elämälle, jota mekin elämme (ja jota ilman emme eläisi), kun mm.kirjoittelemme tänne nettiin kaikenkarvaisia kommentointejamme. Jumala on läsnä elämässä ja tahtoo meidän tekevän tässä elämässä hyvää. Ei siksi, että me sen avulla taivaaseen pääsisimme, vaan siksi, että Jumalan luomat ja Kristuksen lunastamat ovat Hänelle tärkeitä.

  Näin minä tulkitsin piispan saarnaa. Seurasin tosin englanninkielistä striimausta ilman tekstitystä, joten tulkinta saattaa sisältää omaa kääntämistäni ja sen mukaista liberaalihapatusta…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Ymmärrän kyllä miten tulkitst puhetta. Kyllä myös puhe rakkaudesta voi olla puhetta Pyhän Hengen työstä meissä ja maailmassa..” Jumalan rakkaus on vuodatettu sydämiimme Pyhän Hengen kautta”, Room 5:5. En minäkään piispan kohdalla varsinaisesti pelkää liberaalihapatusta. Ristin kaipuuni on ennenkaikkea kuulijoiden takia, että he kuulisivat evankeliumin myös omaa elämäänsä ajatellen. Toivon tietysti, että itse piispalla on kaikki perusopit kohdallaan. Hänhän oli erittäin hyvä ja selkeä saarnamies ja sellaista on tietysri ilo kuulla. Myös uskon, että tällaisella vapautuneisuudella itsessään voi olla myönteistä vaikutusta britteihin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   “Toivon tietysti, että itse piispalla on kaikki perusopit kohdallaan”.

   No nyt sitten ilmeni, ettei ole kaikki ollut kohdallaan, eli ensimmäinen intutioni oli oikea. Piispa esitteli humanistista rakkautta.

   Ilmoita asiaton kommentti