Professori: Ensitreffit alttarilla on ristiriidassa länsimaisen avioliittokäsityksen kanssa

Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarisen tunnustautuu tasa-arvoisen avioliittolain kannattajaksi. Saarisen kirja Oppi rakkaudesta julkaistiin Tieteen päivillä tänään.

Saarinen kertoo halunneensa ottaa kirjan kautta osaa keskusteluun avioliittolaista, vaikka teema ei sivumääräisesti mitattuna olekaan kirjan pääsisältöä.

– Eurooppalainen ja kristillinen avioliittokäsitys nojaa voimakkaasti puolisoiden itsemääräämisoikeuteen. Kolmansilla osapuolilla ei ole tämän suhteen määrittelyvaltaa. Siksi valtiovalta tai kirkko ei voi viime kädessä määritellä, minkälaisissa rakkaussuhteissa ihmiset haluavat olla ja tosiasiassa ovat, Saarinen sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa.

Saarisen mukaan kristillinen ja länsimainen avioliitokäsitys perustuu roomalaiseen oikeuteen, jossa avioliiton ajateltiin perustuvan puolisoiden yksimielisyydelle. Tämä näkyy esimerkiksi roomalaiskatolisen kirkon avioliittoteologiassa.

– Katolisessa kirkossa sakraalinen tapahtuma avioliiton synnyssä on se, kun puolisot antavat itsensä toisilleen. Tästä seuraa se, että vihkimisen toimittavat pappi ei ole se, joka saa aikaan avioliiton, vaan papin rooli on olla todistaja. Puolisot ottavat toinen toisensa aviopuolisoikseen.

– Syy miksi itse olen ryhtynyt kannattamaan homoseksuaalien oikeutta avioliittoon, on se, että se mahtuu tähän isoon kuvaan. Jos kaksi henkilöä haluaa tällaisen suhteen, niin ei ole ketään, jolla olisi oikeutta kiistää se.

Tosi-tv-sarjaan Ensitreffit alttarilla Saarinen sen sijaan kertoo suhtautuvansa penseästi. Ohjelmassa asiantuntijat valitsevat parit, jotka tapaavat toisensa ensimmäisen kerran vihkitilaisuudessa.

Saarinen huomauttaa, että kulttuuriantropologisesti tarkasteltuna avioliittoja on maailmassa "vaikka minkälaisia", mutta länsimaiseen käsitykseen avioliitosta ensitapaaminen alttarilla ei hänen mielestään sovi.

– En pidä sitä kovin hyvänä ideana. Jos sanoo alttarilla tahdon, pitäisi olla tietyt perustiedot toisesta. Yksimielisyys, jolle avioliitto rakennetaan, ei ole sokeaa.

Kuva: Tuija Pyhäranta

Ensitreffit alttarilla