Professori: Hengellisyys tärkeä osa saattohoitoa

Kokkolassa on tällä viikolla ollut koolla Sairaalasielunhoidon päivät aiheenaan Valo loistaa pimeydessä, selviää tapahtuman tiedotteesta. Kolmipäiväisen tapahtuman pääpuhujina ovat Porvoon piispa Björn Vikström ja tukholmalainen palliatiivisen lääketieteen professori Peter Strang. Palliatiivisella lääketieteellä tarkoitetaan oireenmukaista hoitoa, jollaista tarvitsevat parantumattomasti sairastuneet potilaat.

Piispa Vikström puhui avauspuheenvuorossaan dogmaattisen teologian eli opin suhteesta käytännössä toteutuvaan teologiaan. Hän korosti puheenvuorossaan, kuinka tärkeää uskossa on rakastaminen. Hänen mukaansa elävä usko näkyy monenlaisina rakkauden muotoina, kuten rakkautena Jumalaa kohtaan, lähimmäistä kohtaan ja innostuksena asioita kohtaan. Vikström puhui siitä, kuinka myös sairaalateologin työssä on kyse rakkaudesta, kun tämä kohtaa potilaan, läheisiä tai hoitohenkilökuntaa.

Ruotsin ensimmäisenä palliatiivisen lääketieteen professorina työskennellyt Strang on kehittänyt kotisaattohoitoa, tiedotteessa kerrotaan. Strang puhui puheenvuorossaan siitä, että potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu hengellisyys eikä sitä voi hoitotyössä ohittaa. Esimerkiksi saattohoidon aikana spiritualiteetin vahvistaminen ja oman uskonelämän hoitaminen vaikuttavat myönteisesti potilaaseen, hän sanoo tiedotteen mukaan.

Sairaalasielunhoidon neuvottelupäiville 24.–26.8. on kokoontunut yli sata sairaalasielunhoidon parissa työskentelevää. Seuraavan kerran neuvottelupäivät järjestetään vuonna 2018.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Tutkija: ”Pelkään sairaalasielunhoidon olevan liian keskiluokkaista”

Edellinen artikkeliKirkkoherra mukana Turun komein mies -äänestyksessä
Seuraava artikkeli”Kuvamanipuloitu” naispappi: ”Tämä on epäystävällistä ja loukkaavaa”

Ei näytettäviä viestejä