Professori Jaana Hallamaa lähtee ehdolle Helsingin piispanvaaliin – "Kirkko on kuin komposti"

Professori Jaana Hallamaa

Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, 58, lähtee ehdokkaaksi Helsingin hiippakunnan piispanvaaliin. Vaali käydään alkusyksystä.

Ehdokasasettelu ei ole vielä alkanut. Sen aikataulu selviää lähiviikkoina.

Helsingin nykyinen piispa Irja Askola ilmoitti joulun alla, että hän jää eläkkeelle 1.11.2017. Jaana Hallamaa kertoo Kotimaa24:lle, että Askolan ilmoituksen jälkeen monenlaisista taustoista olevat ihmiset, papit ja maallikot, ovat ottaneet häneen yhteyttä ja pyytäneet ehdokkaaksi piispanvaaliin.

Vaalissa on äänioikeus hiippakunnan papeilla ja seurakuntien maallikkovalitsijoilla.

Hallamaata pyydettiin ehdokkaaksi myös vuonna 2010 järjestettyyn Helsingin piispanvaaliin, jossa Irja Askola tuli valituksi. Tuolloin hän kieltäytyi ehdokkuudesta perhesyihin vedoten.

"Helsinkiä pidetään menetettynä alueena"

Hallamaa odottaa, että piispanvaali on mahdollisuus keskustella julkisesti erilaisista tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Helsingin hiippakunnan tilannetta hän pitää kiinnostavana ja innostavana.

– Kirkolliskokousedustajana olen havainnut, että monet muualla Suomessa toimivat pitävät Helsinkiä menetettynä alueena. Helsingissä tapahtuvat asiat ovat kuitenkin myöhemmin edessä muualla, Hallamaa sanoo.

Hänen mielestään kirkko on kuin komposti, johon heitetään jätteitä eli projisoidaan toiveita ja pettymyksiä. Suotuisissa oloissa jätteistä kompostoituu uuden kasvun mahdollistavaa multaa.

– Tämä ilmentää myös kirkon voimaa. Vain siihen, millä on merkitystä, kohdistetaan niin paljon aggressiota. Kirkko voi muuttua defensiiviseksi. Tai sitten voimme kuunnella pettymyksiä ja vihaa ja luoda niistä jotain uutta.

Hallamaa ei kaipaa kirkolta nöyristelyä vaan oman sanoman esillä pitämistä. Hänen mielestään kirkon kannattaa turvautua liturgiseen perinteeseensä ja toimituksiin – muotomenoihin, kuten Hallamaa asian ilmaisee – sillä ilman muotoa ei ole sisältöä.

"Askola on joutunut koville"

Hallamaa tunnetaan Tulkaa kaikki -liikkeen aktiivina. Hän on allekirjoittanut kirkolliskokousedustajien aloitteen, jossa osoitetaan tukea samaa sukupuolta olevien kirkolliselle vihkimiselle. Hän sanoo kuitenkin haluavansa sanoutua irti konservatiivi–liberaali-asetelmasta.

– Se on äärimmäisen haitallinen. Sen jälkeen, kun ihmiseen on lyöty leima, häntä ei enää tarvitse kuunnella.

Hän lisää, että papiksi vihittynä naisena hän ei kuitenkaan kelpaa kaikille.

– Jaan siitä syvän tuskan monien pappisnaisten kanssa.

Irja Askola on joutunut virassaan koville, Hallamaa toteaa.

– Hänet on leimattu naispiispaksi, jota oikeaoppisina itseään pitävät henkilöt eivät ole voineet tunnustaa. Hän on saanut valtavasti vihapostia. Minusta hän on selviytynyt hienosti, toiminut sillanrakentajana ja tehnyt valtavasti myös sellaista näkymätöntä työtä, josta ei tiedetä.

Suomeen toukokuun alussa

Jaana Hallamaa asuu parhaillaan Britanniassa. Hän on neljän kuukauden tutkimusvapaalla Cambridgen Clare Hall Collegessa, missä hän viimeistelee kirjaansa yhteistoiminnan etiikasta. Suomeen hän palaa kirkolliskokouksen alla toukokuun alussa.

Hallamaa on toiminut sosiaalietiikan professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuodesta 2002.

– Tilanteeni on siitä hyvä, että minun ei tarvitse tulla piispaksi. Totta kai olen silti vakavissani, kun olen suostumukseni antanut.

Hallamaa toteaa, että vaalissa ehdokkaat asettavat itsensä alttiiksi ja äänestäjät tekevät ratkaisun.

– Monet vaativat tehtävät edellyttäisivät ihmiseltä mahdottomuuksia. Äänestäjät ratkaisevat, mitä edellytyksiä he pitävät kaikkein tärkeimpinä. Se on fantastinen piirre vaalissa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Analyysi: Helsingin piispanvaalin ratkaisee kirkon kahtiajako – ja siksi Teemu Laajasalo menestyy

Analyysi: Piispanvaalit heräämässä

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola jää eläkkeelle marraskuussa 2017

25 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Luin paperiKotimaasta, että on toivottavaa, että ehdokkaiksi asettuisi useita miehiä ja naisia, ettei vaalista tulisi sukupuolivaalia vaan aito piispanvaali.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Tulkaa kaikki-liikkeen aktiivikannattaja ei taida voida uskottavasti irtautua “liberaalin” leimasta. Piispoja on Suomen kirkossa ollut hyvin monenlaista taustoista. Vaikka on kunnioitettavaa, että viranhoidossa taustaa pyritään häivyttämään, on se kuitenkin valitsijoiden tiedossa ja monille olennainenkin ehdokkaiden arvioinnin peruste. Eikähän esim. herätysliikeleima ole hevin lähtenyt virkakauden aikanakaan niistä piispoista, jotka ovat olleet vahvasti mukana oman liikkeensä toiminnassa ennen piispuuttaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Kirkko on kuin komposti” otsikosta

  Kirkko tosiaan voi ulkoisesti vaikuttaa haisevalta kompostilta. Evankeliumi ei kuitenkaan haise, vaikka se olisi heitetty kompostiin. Evankeliumi on kirkas elämän lähde, mikä pulpuuaa elämän vettä aina iankaikkisuuteen asti. Se on pelastava voima jokaiselle, joka sen uskoo. Se on kuin vesi, joka kallion murtaa. Evankeliumi on elämän leipä, koska Jeesus on evankeliumin ydin.

  Tämän elämän leivän voi vielä löytää kompostistakin, minne se on jo osin hautautunut kaiken maallisen säädännön alle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Oikein hoidettu komposti ei haise vaan tuottaa elämää ravitsevaa mehevää multaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Niin, mahtoiko otsikossa olla kyse hyvin hoidetusta vai hoitamattomasta kompostista?

   Uutisessa kerrotaan “Hänen (Hallamaan) mielestään kirkko on kuin komposti, johon heitetään jätteitä eli projisoidaan toiveita ja pettymyksiä. Suotuisissa oloissa jätteistä kompostoituu uuden kasvun mahdollistavaa multaa.”

   Tärkeintä olisi, että kompostiin ei heitettäisi evankeliumia, sillä sitä ei tarviste jalostaa eikä uudelleen muokata, koska se on sama eilen, tänään ja ikuisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

   Salme ja Raimo, teeman kehittelyä jatkaakseni: eikös komposti ole juuri sellainen, jonka prosessissa hyvät ja hyödylliset ainekset jalostuvat entistä paremmiksi tai säilyvät muuttumattomina (mm.ravinteet)? Mites se “elämän leipä” – juttu menikään?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  Tämä on Yleisen / Avoimen sarjan Kalevan kilpailujen keihäänheitto tai juoksukilpailu. Kaikilla on välineet yhtä painavia, aidat yhtä korkealla ja matka sama.

  Suomalaiset naiset eivät pärjää nykyisin yleisurheilukilpailuissa maailmalla kovin hyvin edes naisten sarjassa. Eivätkä he siellä kehtaa mennä palkintojen jakoon sanomaan, että puolet mitaleista ja rahoista kuuluu suomalaisille naisille. Tasa-arvo toteutuukin nykyisin lähinnä siten, että suomalaiset miehet ja naiset eivät kummatkaan saa mitaleita. Eikä kenenkään ei tarvitse kadehtia.

  Voi olla kovasti mahdollista, että naisten sarjan voittajan tulos ei riitä Avoimen sarjan finaaliin.

  Otetaan esimerkiksi Shakkipeli Suomessa. Jossa mitataan Piispalle tärkeää kykyä tehdä viisaita päätöksiä aika paineessa ilman fyysisiä rajoituksia. Voittajaa ei äänestetä vaan se ratkeaa pelivahvuuden mukaan.

  http://www.shakki.net / selolista

  Sadan parhaan Shakkipäättäjän joukossa Suomessa on tällä hetkellä Yksi nainen sijalla 96. Hallitseva naisten Suomen MESTARI löytyy yleisen sarjan pelivahvuuslistalta sijalta 552.

  PIISPA kuitenkin valitaan äänestämällä ja naisten sarjan keihäänheitto tulos 60 metriä 600 gramman keihäällä voidaan äänestää paremmaksi kuin Avoimen sarjan tulos 87 metriä 800 gramman keihäällä.

  Ilmoita asiaton kommentti