Professori Raija Sollamosta muotokuva teologiseen tiedekuntaan – "Rohkaiskoon tämä naisopiskelijoita"

Raija Sollamon muotokuvabn paljastus Helsingin yliopistolla

Helsingin yliopistossa työuransa tehneen professori Raija Sollamon muotokuva paljastettiin maanantaina Helsingin yliopistossa.

Perinteitä kunnioittavan muotokuvan on maalannut taiteilija Ninni Heldt. Kasvoista välittyy Sollamolle ominainen lämpö ja pilke. Muotokuvan vastaanotti yliopiston kansleri Kaarle Hämeri. Teos sijoitetaan teologisen tiedekunnan tiedekuntasaliin.

Juhlapuheissa nousi esiin, että Sollamo on ollut raamatuntutkijan uransa lisäksi tienraivaaja monella tavalla. Kansleri Kaarle Hämeri totesi puheessaan, että hän on oppinut tuntemaan Raija Sollamon lukuisten verkostojen ihmisenä.

Sollamo oli ensimmäinen suomalainen nainen teologisen tiedekunnan apulaisprofessorina, hän oli teologisen tiedekunnan ensimmäinen naispuolinen dekaani ja ensimmäinen nainen Helsingin yliopiston vararehtorina. Sollamo toimi teologisessa tiedekunnassa Raamatun alkukielten professorina 1982–2007. Teologisen tiedekunnan dekaani hän oli 1992–1998 ja yliopiston eksegetiikan laitoksen johtaja 2004–2007. Yliopiston ensimmäisenä vararehtorina hän toimi 1998–2003. Sollamo jäi eläkkeelle vuonna 2007.

Muotokuva on rahoitettu Suomen Eksegeettisen Seuran keräyksellä sekä ystävien ja sukulaisten aikaan saamana. Raija Sollamo valitsi itse muotokuvansa tekijän. Ehtona oli, että kyseessä on uraansa aloittava naispuolinen taiteilija.

– Toivottavasti muotokuvani rohkaisee naisopiskelijoita ajattelemaan, että minustakin voi tulla professori, Sollamo sanoi.

Kuva: Mari Teinilä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.