Professoriliiton varapuheenjohtaja Jaana Hallamaa kommentoi Puolimatka-kohua: Professori ei ole yksityishenkilö

Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professorin Tapio Puolimatkan Oikea Media -verkkojulkaisussa 27.7. ollut kirjoitus on nostattanut kohun. Kirjoitus on koettu homoseksuaalisuuden vastaiseksi, ja sitä on syytetty pedofilian ja homoseksuaalisuuden rinnastamisesta.

Puolimatka käsittelee kirjoituksessaan ilmiöitä, jotka on tulkittu yrityksiksi tehdä pedofiliasta osa normaalia seksuaalisuuden kirjoa.

Jotkut yliopiston opiskelijoista ovat kokeneet Puolimatkan kirjoitukset loukkaaviksi. Erityisesti sosiaalisessa mediassa asiaa on pidetty aktiivisesti esillä. Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on ilmoittanut, että Puolimatkan ajatukset eivät edusta yliopiston arvoja tai linjaa.

”Olemme sitoutuneet kohtelemaan jokaista yksilöä ja ryhmää kunnioittavasti ja arvokkaasti. Opetuksemme pohjautuu tieteeseen, ei ideologiaan ja mielipiteisiin. Ryhdymme konkreettisiin toimenpiteisiin”, Hämäläinen twiittasi viime viikolla.

Puolimatka on sanonut, että kirjoitti Oikeaan Mediaan yksityishenkilönä. Hän on Keskisuomalaisen mukaan jättänyt Jyväskylän yliopiston hallitukselle kantelun rehtori Hämäläisen toiminnasta.

Tapio Puolimatka on tunnettu konservatiivisiksi ja herätyskristillisiksi tulkituista näkemyksistään. Hän on saanut julkisuudessa myös puolustajia, kuten kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd).

Professori ei ole yksityishenkilö

Professoriliiton varapuheenjohtaja, Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kommentoi Kotimaa24:lle Jyväskylän yliopiston Puolimatka-kiistaa viittaamalla aluksi professoriliiton laatimiin eettisiin ohjeisiin. Niissä sanotaan:

”Professorin työn tärkeimpiä arvolähtökohtia ovat tieteen autonomian korostaminen sekä vapaaseen tutkimukseen perustuvan tiedon ja inhimillisen ymmärryksen lisääminen omalla tieteenalalla, tiede- ja taideyhteisössä sekä koko yhteiskunnassa. Professoreilla on keskeinen rooli sivistyksen ylläpitämisessä. Professorit edistävät toiminnassaan näiden arvolähtökohtien toteutumista.”

Hallamaan mukaan professoria sitovat lisäksi journalistin ohjeet ja laki sananvapaudesta.

– Professorius on professio eli vahvan yhteiskunnallisen aseman ammatti. Professorit hoitavat yhteiskunnan kannalta tärkeiksi koettuja tehtäviä, ja yhteiskunta on antanut heille tähän kuuluvan harkintavallan. Tässä mielessä professori ei voi koskaan olla vain yksityishenkilö. Varsinkaan, jos hän esiintyy professorina, Hallamaa sanoo.

Hallamaa näkee nyt julkisuuteen nousseen kiistan osana jo pitempään jatkunutta keskustelua professori Puolimatkan esittämistä näkemyksistä muun muassa sukupuolesta ja avioliitosta.

– Yliopistolla on velvollisuus ottaa opiskelijoiden huoli vakaavasti. Someaika on tietysti tuonut tähän uudenlaisen keskustelukulttuurin, Hallamaa toteaa.

– Jos opettajalla on voimakkaita mielipiteitä, joita hän tuo esiin julkisuudessa, voi opiskelija kokea turvattomuutta, hän sanoo ja viittaa yleisemminkin yliopisto-opettajien esittämiin teologisiin tai poliittisiin näkemyksiin.

Hallamaan mukaan Puolimatka-kohussa ei ole kyse uudesta asiasta.

– Oma kysymyksensä on Puolimatkan kirjoituksessa käyttämä lähdeaineisto. Esimerkiksi viittaaminen Alfred Kinseyhyn [vaikuttanut erityisesti 1940–50-luvuilla]. Hänen jälkeensä on ihmisen seksuaalisesta käyttäytymisestä ilmestynyt paljon ajanmukaisempaa tutkimusta, Hallamaa toteaa.

Kuva: Kuvakaappaus Oikeasta Mediasta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSaavutettavuuden asiantuntija Riitta Kuusi: Kukaan ei ole vähemmän Jumalan kuva kuin toinen
Seuraava artikkeliChristianity Today: Tuhansia kirkkoja suljettu Ruandassa – syynä monenlaiset puutteet

Ei näytettäviä viestejä