Prometheus-leirien tupakkapolitiikka uudelleen harkintaan

Uskonnollisesti sitoutumattomien Prometheus-leirien tupakointikäytännöt harkitaan uudelleen uudistuvan tupakkalain myötä. Tähän saakka nuorten tupakointia ei ole leireillä valvottu eikä rajoitettu. Käytäntöä on perusteltu valvonnan vaikeudella. Lokakuussa voimaan tuleva tupakkalaki tekee alaikäisten tupakan hallussapidosta lainvastaista.

Prometheus-leirien hallitus pohtii asiaa 26. syyskuuta pidettävässä kokouksessaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvoksen Ismo Tuomisen mukaan uuden lain tarkoitus on rohkaista rippi- ja prometheusleirien järjestäjiä sekä urheiluseuroja puuttumaan alaikäisten tupakointiin. Tuomisen mukaan puuttumattomuus lähettää jatkossa nuorille viestin, ettei lakeja tarvitse kunnioittaa.

Varsinaista valvontavelvollisuutta laki ei Tuomisen mukaan kuitenkaan aikuisille aseta vaan lainnoudattaminen on omantunnonkysymys.

Hallussapidon kieltävä laki ei ole viranomaisten tai poliisin valvottavissa. Eduskunta nimenomaisesti painotti, että hallussapidon kiellon tarkoitus on tukea nuorisotyön ammattilaisia siinä työssä, jossa pyritään tupakointia vähentämään.

– Lainmuutoksen myötä ei tarvitse odottaa, että näkee tupakan palavan, jo tupakan näkeminen riittää, Tuominen sanoo.

Lailla on halutaan puuttua entistä tehokkaammin ensisijaisesti 14-15 -vuotiaiden nuorten tupakointiin.

– Heidän kohdallaan on olemassa myös vanhempien ja huoltajien holhousvastuu. Leirinpitäjien kannattaisi sopia menettelytavoista ja seuraamuksista vanhempien ja nuoren kanssa etukäteen mahdollisimman tarkasti, Tuominen sanoo.

Tupakkaratsioihin ei uusi lakikaan anna mahdollisuutta.

– Nuoria ei voi laittaa kädet ja jalat harallaan seinää vasten eikä heille voi suorittaa ruumintarkastusta, Tuominen muistuttaa.

Sen sijaan Tuominen suosittelee keskustelua tarvittaessa vaikka kahden kesken, jos nuoren nähdään kätkevän tupakkaa esimerkiksi laukkuunsa.

+ Lue myös aihetta sivuava Jarmo Kokkosen blogikirjoitus.