Pyhää vettä ja kondomeja – Miten kirkko näkyy festivaaleilla?

Vastaiskuja, innostusta ja paheksuntaa. Kotimaa24 listasi, minkälaisia jäsentempauksia kirkolliset tahot ovat järjestäneet kesäfestivaaleilla. Jotkut tempauksista ovat herättäneet voimakasta keskustelua.

Pahvi-Jeesuksia Lahteen

Kesäkuussa Summer Up -festivaalia mainostettiin Helsingin Tuomiokirkon portailla pahvisilla Nicki Minaj -kuvilla. Vastavuoroisesti pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien verkkomedian Valomerkin edustajat toivat festivaalin aikaan tapahtuma-alueelle ja Lahden keskustaan noin sata pahvikuvaa kyykkäävästä Jeesuksesta.


Valomerkki
kertoi, että tempauksen oli tarkoitus tuplata vitsi siitä kohusta, joka oli syntynyt Nicki Minaj -kampanjasta. Pahvi-Jeesusten levittäminen ei toimituksen mukaan ollut kirkon virallinen tempaus.

Osa festivaalialueelle viedyistä pahvi-Jeesuksista oli luonnollisen kokoisia kuvia. Kuvassa hippihenkinen Nasaretilainen ojentaa käsiään suuri peace-merkki kaulassaan.

Vihkitoimituksia ja ehtoollista

Turussa Down by the Laituri -festivaalin yhteydessä on pidetty useana vuonna Tahdon by the Laituri -tempaus, joka on mahdollistanut hääparin vihkimisen festivaaleilla. Vuonna 2012 festivaalin yhteydessä oli mahdollista pitää Elvis-teemahäät Turun Mikaelinkirkossa, ja vuonna 2013 kaksi hääparia vihittiin festivaalin esiintymislavalla, suuren yleisön edessä. Festivaalivihkijöinä ovat toimineet pastorit Heikki Arikka ja Kari Kanala.

Vuonna 2014 hääpari vihittiin avioliittoon 102 metrin korkeudessa nosturin lavalla. Toimitus kuului festivaaliyleisölle kovaäänisten kautta.
Kotimaa24
uutisoi aiheesta kesän 2014 suunnitelmien tultua julki.

– Olemme kokoontuneet sinne alas ja tänne ylös, pastori Kanala aloitti tuolloin vihkiseremonian
Ilta-Sanomien
mukaan.

Samana vuonna festivaaleilla jaettiin myös ehtoollista. Yhden festivaalipäivän ajan tapahtuma-alueella jaettiin ehtoollista kolmena tasatuntina. Liturgi esiintyi albassa, mutta muut papit olivat farkuissa ja papinpaidassa.
Kotimaa24
oli paikalla videoimassa tapahtumaa.

Ehtoollista jaettiin myös vuoden 2015 Down by the Laiturissa. Tämän kesän uusi kirkollinen tempaus festivaalilla oli siirtotatuointien jakaminen. Tatuoinnin liimaamisen yhteydessä Ihmiset saattoivat jutella hetken papin kanssa.

Tatuoinnin kuvassa oli ankkuri ja sydän sekä teksti ”Suurin on rakkaus”.

Pyhää vettä Vantaalla

Tikkurilan seurakunta näkyi viime kesänä Tikkurila-festivaaleilla. Kaksi seurakunnan työntekijää jakoi janoiselle festivaalikansalle puolen litran vesipulloja, jotka sisälsivät etiketinkin mukaan kirjaimellisesti pyhää vettä.

Seurakunta mainosti tempaustaan
Twitterissä
lausein ”Onko jano? @Tikkurila-Festivaalilla jaossa tänään ja huomenna #pyhäävettä”. Twiitit herättivät kummastuneita kysymyksiä siitä, pilaileeko seurakunta.

Seurakunta vastasi, että vesi on todella pyhitetty festivaalikävijöitä varten.

Kondomitempaus Ruotsin Pridessa

Suurin on rakkaus -siirtotatuointien jakaminen Turussa oli kesyä siihen verrattuna, mitä Ruotsin kirkko teki vuoden 2014 Pride-festivaaleilla Luujalassa.

Kirkko jakoi festivaalikävijöille kondomeja, joissa luki ”Störst av allt är kärleken” eli ”Suurin niistä on rakkaus”. Kampanjan tarkoituksena oli osoittaa, että kirkko on valmis puhumaan aiheeseen liittyvistä vaikeistakin asioista.

Tapaus huomioitiin Suomessakin
Seurakuntalaisessa
.

Ruotsalainen
Dagen
uutisoi, että kondomien jakaminen Pridessa herätti nopeasti kritiikkiä Ruotsin kirkon sisällä. Arvostelijat pitivät sekä kondomien jakamista että kondomipakkausten tekstiä sopimattomina.

Kuva: Pasi Leino. Kansanlähetyksen nuoret jakoivat viime kesänä toffeeta ja flyereita Ruisrock-vieraille Turun keskustassa. Karkkia jakavan Merika Kallionpään paidassa luki ”Oot makee, ota karkki!”.

Edellinen artikkeliSoinilla pyöreän pöydän keskustelu musliminuorten kanssa
Seuraava artikkeliEnglannin kirkkorakennukset rapistuvat

Ei näytettäviä viestejä