"Radion sekuntiaikataulu vaatii vastapainoksi purjehdusta"

YLen musiikkitoimittaja Risto Nordell sai kirkon kulttuuripalkinnon 22.1.2015. Kuvattu Radiotalossa Pasilassa 14.1.2015

Kirkon kulttuuripalkinto 2014 on myönnetty Yle Radio Yhden klassisen musiikin toimittajalle, musiikin maisteri Risto Nordellille. Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi palkinnon tänään Helsingissä.

Palkinnon saajan valinnut työryhmä katsoo Risto Nordellin toimineen työssään merkittävänä kristillisen kulttuurin vaikuttajana. Riston Valinta -ohjelmassa hän on luontevalla tavalla esitellyt kirkkovuotta ja sen keskeisiä juhlia valitsemalla aiheeseen liittyvää musiikkia. Ohjelman musiikkitarjonta on ollut laajaa suurista kirkkomusiikkiteoksista kirkolliseen nykymusiikkiin. Nordell on toiminut myös juontajana Sävel on vapaa -ohjelmassa, jossa hänen vastuullaan on ollut erityisesti hengellinen musiikki.

Risto Nordell on haastatellut ohjelmissaan ekumeenisessa hengessä kirkon vaikuttajia ja pitänyt esillä kristillistä kuvataidetta. Ohjelmista on välittynyt kunnioitus luontoa kohtaan. Kaiken kaikkiaan Risto Nordell on osoittanut harvinaista laaja-alaisuutta ja asiantuntemusta kristillisen kulttuurin asiantuntijana ja välittäjänä.

"Yleisradion henki puhui tyhjyyden yllä"

Risto Nordell onnistuu luomaan ohjelmissaan kuulijoille vahvan ja intensiivisen läsnäolon tunteen. Miten hän sen tekee?

– Rakastan tätä musiikkia, josta puhun. Kuuntelen sitä myös vapaa-ajalla. Lisäksi innostun aina ihan täysillä kaikesta, mihin perehdyn, Nordell kertoo Kotimaa24lle.

Nordell aloitti työnsä Yleisradiossa vuonna 1988.

– Kun tulin tänne, täällä oli vielä aika vanhakantainen Yle-meininki. Sellainen "maa oli autio ja tyhjä, mutta Yleisradion henki puhui tyhjyyden yllä". Itse halusin tehdä klassisen musiikin ohjelmia alusta saakka oman persoonani kautta. Kun on aito, oma, rehellinen itsensä, ei tarvitse vetää rooleja ja rasittua niistä. Näin jaksaa tehdä ohjelmia vaikka maailman tappiin. En oikein usko radiotoimittajien brändäykseen, Nordell sanoo.

"Taidemusiikkia ei saa ammennettua tyhjiin"

Nordell arvostaa kuuloaistia. Markettien taustamusiikki rasittaa hänen mukaansa keskushermostoa kuten kaikki muukin taustahäly. Musiikkia pitää kuunnella.

Mutta kuunteleeko vanhan musiikin ystävänä ja vannoutuneena klassisen musiikin miehenä tunnettu Nordell koskaan kevyttä musiikkia?

– Nuorena tykkäsin kuunnella Dave Lindholmia, Jukka Tolosta, Tasavallan Presidenttiä ja Wigwamia. Soittelin jopa itsekin progebändissä. Olen kuitenkin huomannut, että kevyen musiikin kappaleet kuulostavat aika samalta joka kuuntelukerralla. Sen sijaan Matteuspassion kuuntelukokemus ei ole 40-vuoden aikana toistunut koskaan samanlaisena. Taidemusiikkia ei saa ammennettua tyhjiin.

Radiossa ohjelmien on oltava tarkasti tietyn mittaisia. Työ on eksaktia sekuntipeliä. Vastapainoksi Nordell harrastaa kesäisin purjehdusta ja liikkuu muutenkin paljon luonnossa.

– Kesäloman alussa on mahtava tunne irrottaa köydet laiturista kun tietää, että nyt alkaa kuuden viikon aikatauluista vapaa aika. Olen myös kova kalastamaan. Marraskuisella Saaristomerellä on rauhaa ja aikaa ajatella, Nordell toteaa.

Kirkon kulttuuripalkintoa jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Se jaetaan vuosittain tunnustuksena kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Palkinto on arvoltaan 6 000 euroa. Aiempina vuosina sen on saanut muun muassa Ulla-Lena Lundberg teoksellaan Jää sekä Kauneimmat joululaulut -tapahtuma.

Torstaina 22.1. ilmestyvästä Kotimaasta voit lukea, miten kuuntelijalahja aloitti prosessin, joka kuljetti toimittaja Risto Nordellin ortodoksikirkon jäseneksi. Hän puhuu myös arjen ja pyhän tärkeästä erosta ja kertoo, kuinka kirkkomusiikki johdatti hänet aikanaan yhteen vaimonsa kanssa.

Kuva: Matti Karppinen