Ranskanjuutalaisten muutto Israeliin kiihtyy

Yli 20 000 juutalaista on muuttanut Ranskasta pysyvästi Israeliin viimeisten viiden vuoden aikana, kertoo Jerusalem Post.

Tänä vuonna maahan on muuttanut jo 4 260 ranskanjuutalaista, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vuonna 2014 maahan muutti ennätykselliset 7 200 ranskanjuutalaista. Tiedot ovat Israelin Juutalaistoimiston ja maahanmuutosta vastaavan ministeriön tilastoista.

Juutalaisten paluumuutto Israeliin eli alija kiinnostaa Ranskassa yhä useampia. Tänä vuonna on jo jätetty yli 3 000 maahanmuuttohakemusta, mikä on 500 enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

– Todistamme ennennäkemätöntä juutalaisten paluumuuttoaaltoa Euroopan maista, mikä kertoo siitä, että Euroopasta on tulossa epämiellyttävä paikka juutalaisille, sanoi Juutalaistoimiston puheenjohtaja Natan Sharansky lausunnossaan Jewish Telegraph Agencylle.

Sharanskyn mukaan paluumuuton vilkastuminen kertoo myös siitä, että Israelista on tullut vetovoimainen magneetti juutalaisten keskuudessa.

– Israel vetää puoleensa juutalaisia, joita kiinnostaa merkityksellinen juutalainen elämä vapaudessa, henkilökohtainen turvallisuus ja tunne, että kuuluu maahan, joka on olennainen osa juutalaisen kansan tulevaisuutta.

Ranskasta muuttaneiden suosikkikohde on rannikkokaupunki Netanya, heitä on paljon myös Tel Avivissa ja Jerusalemissa.

Tämän vuoden tammikuussa Pariisin terrori-iskujen yhteydessä ääri-islamisti tappoi neljä juutalaista kosher-marketissa. Ranskan juutalaisyhteisöjen mukaan juutalaisvastaiset iskut ovat sen jälkeen lisääntyneet maassa 84 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Ranskan juutalaisväestön määräksi arvioidaan 475 000.

Länsi-Euroopasta myös Italiasta, Belgiasta ja Britanniasta muuttaa vuosittain satoja juutalaisia Israeliin. Ranskalaisten osuus länsieurooppalaisista maahanmuuttajista on 82 prosenttia.

Edellinen artikkeliKäärmekultti vaati uhrin Kentuckyssä
Seuraava artikkeliKansalaisaloite vastustaa suurmoskeijahanketta

Ei näytettäviä viestejä