Rap-artisti Uniikin isoisä selvisi keskitysleiriltä – ”Juutalaisuus on minulle hirveän tärkeä perintö”

Äitini isä selvisi hengissä puolalaiselta keskistysleiriltä. Koko muu suku tapettiin, kertoi rap-artisti Uniikki eli Dan Tolppanen Kirkon kasvatuksen päivien paneelikeskustelussa Jyväskylässä tiistaina alkuillasta.

Keskustelun teemana oli hengellinen turvallisuus ja kasvurauha. Tolppanen sai elää turvallisen lapsuuden savolaisen isän ja juutalaisen äidin kasvattamana. Hän kävi Helsingissä juutalaisen lastentarhan ja juutalaisen koulun.

– Identiteettini rakentui siellä. Opiskelimme hepreaa ja juutalaista uskontoa ekaluokasta lähtien, mutta myös muita uskontoja. Koska lastentarha ja koulu sijaitsevat synagogan vieressä, siellä pidettiin aina aamurukous, hän kertoi.

Luokkakaverit tulivat vuosien aikana todella tutuiksi. Vahvassa yhteisöllisyydessä oli myös kääntöpuolensa. Koko Suomessa on vain noin 1 000 juutalaista. Kaikki tietävät kaikkien asiat.

Tolppasen kokemuksen mukaan yhteisöllisyydessä on silti enemmän hyvää kuin pahaa.

– Koulussa oli pienet ryhmät ja suhteellisesti paljon henkilökuntaa. Meillä lapsilla oli henkilökohtaiset suhteet tarhatäteihin ja opettajiin ja meistä pidettiin huolta. Oli turvallista, kun sai kasvaa samojen luokkakavereiden keskellä.

Juutalaisuus periytyy äidin mukaan ja Tolppanenkin haluaa sitoutua juutalaiseen uskoon. Hän pyrkii suurin piirtein noudattamaan kosher-ruokavaliota ja käy synagogassa suurimpina juhlapyhinä, noin neljä kertaa vuodessa.

– Meitä on aina vainottu. Sukuni tarinakin todistaa siitä. Paljon on koettu, että saamme elää tätä uskoa nyt. Juutalaisuus on minulle kulttuurisena perintönä hirveän tärkeä asia.

– Nykyään juutalaisten tilanne on parempi, mutta kyllä uutiset uusnatsien noususta Saksassa huolettavat. Ettei vain menneisyys toistaisi itseään, Tolppanen sanoi.

Dan Tolppasen avopuoliso on kristitty. Pariskunta on puhunut myös mahdollisten tulevien lastensa uskonnosta.

– Itse toivoisin, että jos saan pojan, hänet ympärileikattaisiin juutalaisen perinteen mukaan. Avovaimoni on asiasta eri mieltä.

Koska juutalaisuus periytyy äidin mukaan, Tolppanen on valmistautunut joustamaan.

– Olen kuullut, että kristityt lapsetkin voivat käydä opiskelemassa synagogassa juutalaisuutta, jos heidän isänsä on juutalainen. Toivon saavani lapsia ja toivon heidän saavan monipuolisesti tietoa eri uskonnoista. Sitten he voivat tehdä itse aikuisena valinnan, hän pohti.

Tolppanen toivoo suvaitsevaisuuden lisääntyvän eri uskonnollisissa yhteisöissä

Dan ”Uniikki” Tolppanen kertoi arvostavansa sitä, että suomalainen yhteiskunta on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana huomattavasti suvaitsevampaan suuntaan muun muassa suhtautumisessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

– Toivon, että kehitys olisi samansuuntaista myös uskonnollisissa yhteisöissä. En usko Jumalan suhtautuvan ihmisiin eri tavalla seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Tolppanen haluaa lauluillaan sanoa kuulijoilleen, että nämä ovat hyviä ja arvokkaita juuri sellaisina kuin ovat. Kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia. Samalla hän tiedostaa kannustavan viestin kääntöpuolen.

Hän viittasi tutkimukseen, jonka mukaan yhdysvaltalaiset nuoret voivat huonosti ja käyttävät paljon psyykenlääkkeitä. Syyksi pahoinvointiin paljastui se, että lapsille oli vakuutettu pienestä pitäen: olet paras, pystyt mihin vain, sinusta voi tulla mitä vain.

– Lapsille kasvoi hirveät odotukset tulevaisuuden suhteen ja nuorena todellisuus löikin sitten vasten kasvoja. Kaikki eivät voi olla kaikissa asioissa tähtiä. Olisi siis järkevintä nähdä ihminen sellaisena kuin hän on ja viestiä siinä hyväksyntää.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

Kasvatuksen päivät alkavat tiistaina – aiheina hengellinen kasvurauha ja lapsiystävällisen kirkon rakentaminen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKiihtelysvaarassa uutta kirkkoa ideoidaan työpajoissa
Seuraava artikkeliGallup: Käsitys pappien eettisyydestä ja rehellisyydestä väheni rankasti Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä