Raportti: Kristittyjen vaino lisääntynyt Intiassa – "Muutos on ollut dramaattinen ja suuri"

An Indian Christian clutches her hands to pray during a special mass in honour of Mother Teresa at the St. Mother Teresa Church in Virar some 72 km north of Mumbai on September 4, 2016, as she was being canonised at the Vatican. Pope Francis on September 4 proclaimed Mother Teresa a saint, hailing her work with the destitute of Kolkata as a beacon for mankind and testimony of God's compassion for the poor. The revered nun's elevation to Roman Catholicism's celestial pantheon came in a canonisation mass in St Peter's square presided over by Pope Francis in the presence of 100,000 pilgrims. / AFP / INDRANIL MUKHERJEE - LEHTIKUVA / AFP

Pohjois-Koreassa on edelleen pahimmat kristittyihin kohdistuvat vainot, arvioi kansalaisjärjestö Open Doors. Se julkisti tällä viikolla vuosittaisen kristittyjen vainoa mittaavan World Watch List -raporttinsa.

Kristityt ovat olleet vuosia maailman vainotuin uskonnollinen ryhmä, raportti kertoo. Jopa 350 miljoonaa kristittyä kokee vainoa, heistä 215 miljoonan kohdalla se on vakava-asteista. Raportin mukaan uskontoon perustava vaino on lisääntynyt erityisesti Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, missä uskonnollisen nationalismin kannatus on kasvanut.

Open Doorsin raporttiin on kerätty 50 maata, joissa kristittyjä vainotaan eniten. Vaikeimmat oltavat kristityillä on Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Pakistanissa, Sudanissa, Syyriassa, Irakissa, Iranissa, Eritreassa ja Jemenissä.

Kolme asiaa helpottamaan tilannetta

Suurin muutos listalla on kristittyjen vainon lisääntyminen Intiassa, sanoo Open Doorsin kansainvälinen johtaja, hollantilainen Wybo Nicolai Kotimaa24:lle. Hänen mukaansa syy tilanteen pahentumiseen on hindunationalismin nousu.

– Muutama vuosi sitten kristittyjen vaino keskittyi Intian keski- ja pohjoisosiin. Nyt se on laajentunut muille alueille.

Toisena synkkänä kehityksenä Nicolai mainitsee vainon lisääntymisen Kaakkois-Aasian maissa. Vainoa on paitsi muslimienemmistöisissä myös buddhalaisten kansoittamissa maissa. Ylipäänsä hän mainitsee tilanteen vakavaksi esimerkiksi Malesiassa, Indonesiassa, Sri Lankassa, Laosissa ja Vietnamissa.

Samat ilmiöt raportista nostaa esiin myös Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen.

– Hinduperäinen ja buddhalaistaustainen vaino kristittyjä kohtaan on lisääntynyt. Muutos on ollut dramaattinen ja suuri.

Kristittyjen tilanteen helpottamiseksi Wybo Nicolai mainitsee kolme asiaa. Ensiksi hänen mielestään on aina muistettava rukoilla, etteivät ääriliikkeiden vainot kasvaisi ja että kristityt saisivat elää ilman vainoa. Toiseksi poliitikkojen ja hallituksen pitäisi huolehtia, että uskonnonvapaus toteutuisi.

– Esimerkiksi kristityn, ateistin, muslimin tai buddhalaisen pitäisi voida vaihtaa uskontoa ilman, että hän joutuu pelkäämään henkensä puolesta.

Kolmanneksi hänen mukaansa pitäisi muistaa kunnioitus erilaisuutta kohtaan.

– Euroopassa on yhä enemmän poliitikkoja, jotka ovat uskonnottomia. Samaan aikaan muualla maailmassa suurin osa ihmisistä on yhä uskonnollisia. Nykyään on enemmän jännitteitä, vähemmän kunnioitusta. Olisi parempi, että arvostettaisiin vastakkaista näkemystä.

Vaino on rajoituksia, syrjintää tai vihamielisyyttä

Tämänvuotinen World Watch List -raportti on koottu 12 kuukauden ajalta päättyen 31. lokakuuta 2016, järjestö kertoo tiedotteessaan. Raportissa vainolla tarkoitetaan rajoituksia, syrjintää tai vihamielisyyttä, jota yksittäinen henkilö tai ryhmä kokee kristillisen vakaumuksensa vuoksi. Määritelmä sisältää vihamieliset asenteet, sanat ja teot kristittyjä kohtaan.

Tiedotteen mukaan Open Doors laatii World Watch List -raportin tutkimalla viittä elämän eri osa-aluetta, joilla kristillisen uskon harjoittamista rajoitetaan tai vainotaan eri maissa. Listauksessa tutkitaan erikseen myös kristittyihin kohdistuvan väkivallan, kuten murhien ja kirkkojen polttamisten, ilmenemistä.

Kansainvälinen uskonnonvapauden instituutti (IIRF, International Institute for Religious Freedom) on auditoinut eri maiden pistemäärien laskemiseksi kehitetyt menetelmät ja maiden välisen vertailun, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Open Doors Finland on osa maailmanlaajuista Open Doors International -järjestöä. Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors kertoo toimivansa ekumeenisesti, kristilliseltä arvopohjalta ja olevansa poliittisesti sitoutumaton.

Kuva: Indranil Mukherjee / Lehtikuva / AFP