Rauhannobelisti Denis Mukwege Suomessa: ”Yksikään seurakunta ei saa olla välinpitämätön ihmisoikeuksissa”

Rummut säestivät kongolaisnaisten energistä laulua Helsingin helluntailaisen Saalem-temppelin lähetysjuhlassa sunnuntaina. Sali oli täynnä.

Eturivissä istuivat rauhannobelisti Denis Mukwege, hänen puolisonsa Madeleine Mapendo Kaboyi sekä ministeri Elisabeth Rehn. Mukwege vieraili Suomessa lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin kutsusta.

Lääkäri Denis Mukwegelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuosi sitten. Mukwege on erikoistunut hoitamaan sotatoimissa raiskattuja lapsia ja naisia. Hän toimii myös helluntailaisen CEPEC-kirkon pastorina.

Mukwegen perustamassa Panzin sairaalassa itäisessä Kongossa on hoidettu 50 000 eri-ikäistä raiskattua tyttöä ja naista. Nuorimmat heistä ovat olleet vain muutaman kuukauden ikäisiä.

On arvioitu, että satoja tuhansia lapsia ja naisia on raiskattu Kongon konfliktien ja sotien aikana.

– Naisen kehosta on tullut taistelukenttä. Kun valmistuin synnytyslääkäriksi, en voinut kuvitella, että elämäntyökseni muodostuu raiskattujen vauvojen, vanhusten ja naisten elinten korjaaminen, Mukwege sanoi Saalemissa.

Lääketieteellisen hoidon jälkeen oleellista on psykologinen ja sosiaalinen tuki sekä oikeuden hakeminen.

”Teollistuminen on merkinnyt miljoonille kongolaisille kärsimystä”

Mukwege muistutti siitä, että teollistuneiden maiden kehitys on aina perustunut Kongon rikkauksiin. Autonrenkaisiin tarvittava kumi saatiin sieltä. Nykyisin elektronisiin laitteisiin ja sähköakkuihin tarvittavista mineraaleista iso osa tulee Kongosta.

– Teollistuminen on merkinnyt miljoonille kongolaisille kärsimystä.

Kongon rikkaudet ovat päässeet hyödyttämään vain murto-osaa väestöstä, ja osaltaan ne ovat johtaneet konflikteihin.

Väkivaltaa ja korruptiota käyttävät ryhmittymät hallitsevat yhä pääosin kaivostoimintaa.

– Vaatikaa yrityksiltä sekä päättäjiltänne läpinäkyvyyttä kaikelle mineraalikaupalle. Vain siten nämä veren tahraamat mineraalit voivat muuttua kongolaisten elämää edistäviksi mineraaleiksi.

Rauhanprosessi edellyttää neuvotteluja ja pitkällistä sovintotyötä

Denis Mukwege muistutti myös siitä, ettei pysyvää rauhaa voi rakentaa joukkohautojen tai totuuden kieltämisen päälle.

– YK:n ihmisoikeuskomissaarin raportti Kongon ihmisoikeustilanteesta valmistui jo kymmenen vuotta sitten. Se sisältää 617 rikosta ihmisyyttä vastaan. Tämä raportti pitää ottaa kaapista pölyttymästä, ja sen pitää johtaa toimenpiteisiin.

Mukwegen mukaan rauhanprosessi edellyttää neuvotteluja ja pitkällistä sovintotyötä. Vuonna 1960 tapahtuneen itsenäistymisen jälkeen Kongossa on kuollut eri sodissa ja konflikteissa kuusi miljoonaa ihmistä. Lähes 13 miljoonaa ihmistä elää parhaillaankin pakolaisuudessa.

Mukwegen mukaan rauhanneuvottelujen käynnistämisessä Suomella voisi olla keskeinen rooli. Kristittyjä yhteisöjäkään hän ei päästä helpolla.

– Koska jokaisen seurakunnan pitää olla valona maailmassa, yksikään niistä ei saa olla välinpitämätön ihmisoikeuksia koskevissa asioissa, Mukwege sanoi Saalemiin kokoontuneelle seurakunnalle.

Kuva: Mari Teinilä. Denis Mukwege vieraili helluntailaisessa Saalem-temppelissa Helsingissä sunnuntaina.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliAmazonin piispojen synodi Vatikaanissa: Ympäristön laiminlyöminen on ekologinen synti
Seuraava artikkeliKommentti: Miksi en tällä kertaa ostanut mitään Kirjamessuilta

Ei näytettäviä viestejä