Rauman uusi seurakunta pohdituttanee myös kapitulia

Raumalle perustettava uusi, itsenäinen Pyhän Marian seurakunta saattaa johtaa reaktioon myös Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa. Luther-säätiön piispa Matti Väisänen asettaa Suomen luterilaisen kirkon pastorin Martti Vaahtorannan uuden seurakunnan paimeneksi 5.2. Uusi seurakunta on Vaahtorannan mukaan itsenäinen henkilöseurakunta eikä siis Luther-säätiön jumalanpalvelusyhteisö. Arkkihiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Matti Mäkinen kuulee perustettavasta seurakunnasta ensi kerran.

- Asiaa varmaan pohditaan ja piispakin varmaan pohtii. Olettaisin, että jotenkin tutkitaan, mistä on kysymys ja mikä on Vaahtorannan asema pappina meidän kirkossa ja mitä tästä mahdollisesti seuraa, Mäkinen ounastelee.

- En koe uutta seurakuntaa kilpailijaksi. Rauman seurakunnassa on 34 000 jäsentä. Pelataan vähän eri kentillä, Rauman luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Seppo Sattilainen kommentoi tilannetta.

Vaahtoranta kysyi tiloja uudelle seurakunnalle Sattilaiselta, joka kertoo kääntyneensä piispan puoleen.

- Hän (Kaarlo Kalliala) on suositellut, että seurakunta ei luovuttaisi tiloja tälle seurakunnalle.

Papisto Raumalla ja kirkkoneuvosto ovat Sattilaisen mukaan tilojen myöntämistä vastaan. Virallista päätöstä neuvosto ei ole tehnyt. Sattilainen itse ei ole edes ehtinyt muodostaa omaa kantaansa tilojen myöntämiseen uudelle seurakunnalle, mutta muistuttaa, ettei kirkkoherra tee yksin päätöksiä.

- He ovat kuitenkin selvästi kristittyjä. Nyt tuntuu vähän kummalliselta, että kristittyjen välillä on tällaista ristiriitaa tai kissanhännänvetoa. Toisaalta kirkkomme seurakuntiin toivotetaan tervetulleeksi kaikenkarvaisia ihmisiä riippumatta heidän ajatuskannastaan, Sattilainen pohtii.

Vaahtoranta kuuluu rukoilevaisen herätysliikkeen haaroista Länsi-Suomen rukoilevaisten yhdistykseen, jossa uutta seurakuntaa ei koeta kilpailijaksi. Yhdistyksen puheenjohtajan Pertti Helkkulan mukaan yhdistys ei ole uuden seurakunnan takana eikä ole toiminut sen puolesta tai vastaan.

- Jos on Jumalan tahto, se menestyy, hän sanoo.

Vaahtoranta on Helkkulan mukaan yhä tervetullut myös Länsi-Suomen Rukoilevaisten tilaisuuksiin.

Asiasta aiemmin: Luterilainen pappi Raumalle perustettavan henkilöseurakunnan paimeneksi