Rikosoikeuden professori Demokraatissa: Poliisin olisi hyvä tutkia Laajasalon talousepäselvyydet

Kirkkoherra Teemu Laajasalo piispanvaalikampanjansa aloitustilaisuudessa kauppakeskus Itiksessä.

Poliisin olisi syytä harkita Helsingin piispan Teemu Laajasalon talousepäselvyyksien tutkimista, Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo Demokraatissa.

– Olen sitä mieltä, että tämä olisi parempi joka tapauksessa tutkia poliisin esitutkinnassa, kun tietoa on tullut näinkin paljon, Tolvanen toteaa lehdessä.

Professori perehtyi Demokraatin pyynnöstä Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen selvityspyyntöön, jossa Korhonen esittää Laajasalolle kysymyksiä muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä. Tolvasen mukaan Korhonen vaikuttaa tehneen hyvin perusteellista työtä.

Rikosnimikkeinä voisivat Tolvasen mukaan tulla kyseeseen maksuvälinepetos ja tuottamuksellinen tai tahallinen virkavelvollisuuden rikkominen. Molemmat nimikkeet ovat virallisen syytteen alaisia, joten poliisi voi niin harkitessaan käynnistää tutkinnan myös ilman erillistä rikosilmoitusta.

– Ottamatta kantaa siihen, onko tässä menetelty laittomasti, epäselvyyksiä on aika paljon. Luottokortin käyttö ja varojen käyttö näyttävät joiltakin osin ihan yksityisiltä menoilta. Vastaavantyyppisistä on tehty aikaisemmin rikosilmoituksia. Summiltaan ostokset ovat sen verran suuria, ettei ole kyse ihan pienistä epäselvyyksistä varsinkin, kun ajatellaan, missä asemassa ostokset on tehty, Tolvanen sanoo Demokraatissa.

Tolvanen kiinnittää huomiota myös Korhosen selvityspyynnössä esiin nostettuun melko runsaaseen kestitykseen.

– Jopa yritysmaailmassa on tietty raja sille, mitkä tarjoilut katsotaan edustusmenoiksi.

Laajasalo on sanonut käyttäneensä seurakuntayhtymän luottokorttia vain virka-asioissa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Ei anteeksipyyntöjä vaan vastauksia – Johanna Korhonen odottaa Laajasalolta perinpohjaista selvitystä

Arkkipiispa kommentoi Laajasalon luottokorttikohua: "Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

14 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kun aletaan suorittamaan poliisitutkintoja niin pitäisikö niihin liittää myös edellisen piispan runsaat median aiemmin uutisoimat kestitykset yms.? Nehän taisivat jäädä kokonaan tutkimatta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Samaa mieltä Salme Kaikusalon kanssa. Ja eikös arkkipiispankin kestityksistä jupistu aikanaan. Mistäs saisi virallisen raportin näiden kuluista ja niiden mahdollisesta tutkinnasta?

  Muutens onkohan tämä Laajasalon tekemisten tai tekemättä jättämisten alituinen puiminen ihan niin tärkeää, että siitä on samana päivänä täytynyt tännekin tehdä peräti kolme erillistä uutista? Ehkä olisi saatu puristettua yhteen kun samasta asiasta kyse? :D

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  ” Olen sitä mieltä, että tämä olisi parempi joka tapauksessa tutkia poliisin esitutkinnassa, kun tietoa on tullut näinkin paljon, Tolvanen toteaa lehdessä.”

  Suosittelen, että poliisit tutkivat kaikki julkisten verotukien ja muiden avustusten saajien kirjanpidot ml. rakennus- ja investointiyhtiöt lakikirjojen ja samanlaisen suurennuslasin kanssa kuin Helsingin piispan kirjanpidollekin on tehty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  ” Olen sitä mieltä, että tämä olisi parempi joka tapauksessa tutkia poliisin esitutkinnassa, kun tietoa on tullut näinkin paljon, Tolvanen toteaa lehdessä.”

  Asiat on hyvä tutkia, mutta onko tässäkään jupakassa aihetta tutkimuksiin niin paljoa, että resurssipulasta kärsivän poliisin aikaa siihen tuhlataan. Puhumattkaan kustannuksista. Veroarahoistahan ne menevät! Taitaisi niilläkin rahoilla saada ostetuksi aika monta cokispulloa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Tutkittakoon siis kaikkiin kohdistuneet epäilyt, tasaveroisuuden nimissä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kannatan tasaveroista puolueettomuutta kaikkia kohtaan. Kirkkopolittiikkaa ei saa harrastaa niin, että jotkut leimataan syyllisiksi ilman tutkintaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Käsittääkseni edelliseen piispaan jo vuosia sitten lähinnä roskakorijournalistien taholta esiin nostetut syytteet eivät tähän päivään mennessä ole aiheuttaneet mitään toimenpiteitä, joten Salmen toiveet taitavat jäädä turhiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Salme Kaikusalo :”Kannatan tasaveroista puolueettomuutta kaikkia kohtaan. Kirkkopolittiikkaa ei saa harrastaa niin, että jotkut leimataan syyllisiksi ilman tutkintaa.”

   Poliittista ajojahtia toteutetaan leimaamalla rikollisiksi tai epäilyttäviksi henkilöitä, jotka toimivat ns. “maan tapaa” noudattaen riippumatta siitä toimivatko he kirkossa. Wikipedian mukaan “maan tapa tarkoittaa usein laajasti hyväksyttyä menettelytapaa, joka kuitenkin on lain tai moraalin kannalta arveluttava.”

   Tasaveroinen puolueettomuus tarkoittaa mielestäni sitä, että jos “maan tapaa” noudattavien toimintaa aletaan kyseenalaistaa rikoslain ja poliisien avulla, silloin on puolueettomasti kyseenalaistettava kaikki, että voidaan selvittää toiminnot, joista yhteiskunnassa on tullut sellaista “tapaoikeutta”, jota lainsäädännössä ei ole hyväksytty.

   Kirkon hengellistä toimintaa johtavien jahtaaminen näillä perusteilla on mielestäni tyyppiesimerkki ns. mätämunateorian soveltamisesta käytäntöön.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Seija,

   ketkä kuuluvat mielestäsi roskapostijournalisteihin?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Salme: En ole puhunut roskaposteista, vaan roskakorijournalismista, jota edustaa ns. keltainen lehdistö. Otsikoita revitään vaikkei todistuspohjana olisi muuta kuin roskakorista tongittu kaupan kuitti. Joka p.o. tapauksessa ei johtanut mihinkään toimenpiteisiin, ei poliisin eikä minkään muunkaan toimijan taholta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leena Kotila sanoo:

  Neljähän noita Laajasalo-juttuja on. Taitaa lehti kärsiä uutispulasta. Kuulkaa, nyt on aihe jo ryöstöviljelty. Yhden olisin lukenut, nyt en taida viitsiä lukea yhtään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Leena, eiköhän jokainen vastaaviin tekoihin syyllistynyt merkittävä viranhaltija saisi melkoisen ryöpyn? Siis jos medis suorittaa valvontatehtäväänsä kunnolla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Erkki O Auranen sanoo:

  Tolvanen pysyköön lestissään yliopistossa opettamassa teoriaa. Laajasalo EI ole tehnyt virheitä, vaan laskujen tarkastaja on tehnyt virheen kun on hyväksynyt puutteelliset laskut. Lisäksi 830 euroa kolmesta yöstä hotellissa EI ole mitään “luksusta”. Itse asun paljon kalliimmissä hotelleissa.

  Ilmoita asiaton kommentti