Ruotsin piispoilta paimenkirje: Ilmastokriisi on hengellinen ja eksistentiaalinen kriisi

Ruotsin kirkon piispat julkaisivat perjantaina 27.9. paimenkirjeen Ett biskopsbrev om klimatet, jossa kehotetaan seurakuntia ja yksityisiä ihmisiä toimintaan maapallon pelastamiseksi. Kirjeessä todetaan, että ilmastokriisin vaikutukset ovat todellisia. Ilmastokriisi on myös hengellinen ja eksistentiaalinen kriisi.

Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén osallistui perjantai-iltana Göteborgin konserttitalossa pidettyyn Ilmastoiltaan, jonka järjestäjinä olivat päivälehti Dagens Nyheter, kustannusliike Polaris, Ruotsin luterilainen kirkko ja Göteborgissa kirjamessut järjestävä Bokmässan.

Kirkko haluaa näin osoittaa olevansa yhteisessä rintamassa yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.

– Tutkimustulokset ilmastonmuutoksesta ovat tiedotusluontoinen asia, ne eivät ole uskonasioita, Jackelén sanoi.

Arkkipiispa osallistui tuhatpäisen yleisön edessä paneelikeskusteluun, jossa ruodittiin ilmastonmuutoksen vakavuutta. YK:n ilmastopaneelin IPCC:n viime viikolla julkaistut raportit ovat entistä hälyttävämpiä ja ovat saaneet useiden maiden johtajat lupaamaan uusia panostuksia päästöjen hillitsemiseksi.

On pohdittava teologisesti ja toimittava konkreettisesti

Piispojen paimenkirje, jota jaettiin 110-sivuisena kirjana illan osanottajille, ottaa ilmastonmuutoksen äärimmäisen vakavasti. Siinä kerrotaan luonnontieteen näkemys maapallon tilasta sekä YK:n ilmastopaneelin keräämät tutkimustulokset ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Ne puhuvat karua kieltään siitä, mitä ihminen on saanut aikaan maapallolla.

– Tämä on ihmiskunnan suurin yhteinen haaste, arkkipiispa sanoi kommentoidessaan paimenkirjettä.

Jackelén muistutti, että jo viisi vuotta sitten piispat kirjoittivat ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten kyseessä on olemassaolon kriisi ja hengellinen kriisi.

– Silloin harvat sisäistivät asian. Nyt nähdään selvästi ero toivon ja toivottomuuden välillä ja se, mihin meidän toivomme pohjaa.

Paimenkirje alkaa rukouksella ilmaston puolesta. Tällä halutaan luoda toivoa ja muistuttaa elämän lahjasta ja luomakunnan ihanuudesta. Kirjeessä muistetaan myös ilmastoahdistuksesta kärsiviä ja painotetaan, että toivottomuuteen ei ole aihetta. Kaikki on nähtävä evankeliumin toivon kautta.

Paimenkirjeen lopussa on vakavia kehotuksia Ruotsin kirkon seurakunnille, joissa on pohdittava paitsi ilmastonmuutoksen vaikutuksia teologisesti myös toimittava konkreettisesti, jotta ilmaston lämpeneminen ei ylittäisi 1,5 astetta. Seurakuntien on vaikutettava paikallisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Piispojen paimenkirjeessä on pitkä luettelo konkreettisista toimista kaikille ruotsalaisille, erityisiä terveisiä päättäjille ja viranomaisille sekä yrityksille ja järjestöille. Terveiset menevät myös kaikille maailman valtioille, YK:lle ja kirkkojen johtajille kautta maailman.

Arkkipiispa Antje Jackelén on vakava, mutta toiveikas.

– Vielä ei ole liian myöhäistä. Mutta nyt on äärimmäisen kova kiire, hän sanoo.

Kuva: Kaj Aalto. Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén (keskellä) osallistui paneelikeskusteluun Göteborgin konserttitalossa pidetyssä Ilmastoillassa. Vasemmalla entinen meppi Anders Wijkman, oikealla Dagens Nyheterin kulttuuriosaston päällikkö Björn Wiman.

Lue myös:

Arkkipiispa Tapio Luoma twiittasi: "Nuorten ilmastoherääminen luo toivoa"

Piispa Kaisamari Hintikka Greta Thunbergista: "Se mitä nuoret sanovat, on kallisarvoista"

Piispat vetoavat ilmaston puolesta: "Meidän ihmisten on herättävä tekojemme seurauksiin"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.