RV: Helluntailainen ehtoolliskäsitys lähentynyt luterilaista

Luterilaisuuden vaikutus näkyy helluntailaisten pastorien ehtoolliskäsityksissä, kertoo Suomen helluntaiseurakuntien lehti Ristin Voitto.

Lehti kysyi seurakunnan pastoreilta sekä vanhimmiston ja hallituksen puheenjohtajilta, mitä he ajattelevat Kristuksen läsnäolosta ehtoollisaineissa.

Kysymykseen vastanneista yli 80 prosenttia oli sitä mieltä, että Kristus on salatulla tavalla läsnä ehtoollisleivässä ja viinissä. Vain kolme vastaajaa tuki perinteistä helluntailaista näkemystä. Sen mukaan leipä ja viini symboloivat Kristuksen lihaa ja verta, mutta Kristus ei ole niissä läsnä ”sen enempää kuin muissakaan ruoka-aineissa”. Kolmas vaihtoehto oli jokin muu tulkinta. Toisaalta puolet 79 vastaajasta jätti vastaamatta, mikä heijastanee vastaajien epävarmuutta.

Helluntailaisen Iso Kirja -opiston opettaja Jukka Tuovinen toteaa Ristin Voitolle, että vastauksissa näkyy luterilaisuuden vaikutus. Luterilaisen käsityksen mukaan Kristus on todellisesti läsnä ehtoollisviinissä ja -leivässä. Kyse on niin kutsutusta reaalipreesensistä.

Edellinen artikkeliHankejohtaja: Huostaan otettujen kokemukset samanlaisia kuin Ruotsissa
Seuraava artikkeliTwitter-tutkimus pureutui poliittisen viestinnän sisäpiireihin

Ei näytettäviä viestejä