Sairaalapappien virkoja vähennetään – Tilanne on erityisen kriittinen psykiatrisella puolella

Kai Ojala ja Virpi Sipola kuvattuna 8.7.2019

Sairaalapappien virkoja on lakkautettu ja suunnitellaan lakkautettavaksi monissa seurakunnissa. Kun sairaalapappeja vuosina 2008–2011 oli 137, nyt heitä on 117. Samaan aikaan 85 prosenttia suomalaisista haluaa, että sairaalassa on pappi.

Sairaalasielunhoidon johtavan asiantuntijan Virpi Sipolan mukaan on surullista ja lyhytnäköistä kirkkopolitiikkaa vähentää rahapulassa virkoja työalalta, jolla on satavuotinen perinne ja jolle on jatkuva, huutava tarve. Tarve tunnistetaan myös terveydenhuollon puolella.

– Sairaalasielunhoidossa ei tarvitse keksiä vippaskonsteja ihmisten tavoittamiseksi. Siellä kaiken­ikäiset potilaat ja työntekijät tarvitsevat sairaalapappeja niin, että kaikkeen kysyntään ei edes pystytä vastaamaan.

Erityisesti psykiatrisella puolella sairaalapapin ja potilaiden välille syntyy vuosien ja jopa vuosikymmenien yhteys. Papille potilaat uskaltavat puhua niistäkin asioista, joista hoitohenkilökunnalle vaietaan, koska papin kanssa käydyt keskustelut eivät päädy potilastietoihin.

– Joskus on käynyt niinkin, että kotilomalle lähdössä oleva potilas on kertonut minulle itsemurha-aikeistaan. Olen sitten saanut vakuutettua hänet siitä, että juuri nyt ei ole oikea hetki lähteä lomalle, kertoo HYKSin psykiatriakeskuksen sairaalapappi Kai Ojala.

Papin pitää osata toimia spiritualiteetin tulkkina maastossa, jossa on myös paljon pimeää hengellisyyttä.

– Kokematon sielunhoitaja voi tajuamattaan lähteä vahvistamaan potilaan harhoja. On tärkeää osata sanoa, että kuulen ja ymmärrän sinua, mutta nyt tässä puhuu sairaus sinussa eikä Jumalan ääni, Ojala sanoo.

Sairaalapapit tekevät myös paljon hoitohenkilökunnan työnohjauksia ja osallistuvat erilaisten vaikeiden tilanteiden purkuun. Lisäksi he päivystävät vuorotellen ympäri vuorokauden ja saapuvat paikalle mihin kellonaikaan tahansa, kun jollakin on hätä.

Lue lisää aiheesta 25.7. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Jukka Granström. Kuvassa Kai Ojala ja Virpi Sipola.

Lue myös:

Sairaanhoitopiiri ja kirkko tukevat dialyysipotilaita pilottihankkeessa Helsingissä

Sote-uudistus ei vähennä sielunhoidon tarvetta

Kysely: Sairaalapappeja arvostetaan, ja heitä kaivataan myös päivystysyksiköissä

"Kun pappi menee sairashuoneeseen, Jumala on jo siellä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä