Sairaanhoitopiiri ja kirkko tukevat dialyysipotilaita pilottihankkeessa Helsingissä

Meilahden sairaala

Tuore Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja kirkon yhteistyöhanke Hyvinvoinnin tuki tähtää dialyysihoitoa saavien potilaiden ja heidän läheistensä kokonaisvaltaiseen auttamiseen. Viime vuoden lopulla alkaneen palvelun pilotti on käynnistynyt lupaavasti, kerrotaan Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Hankkeessa ovat mukana Kirkkohallitus, kirkon sairaalasielunhoito ja Töölön seurakunta. Kolme kirkon työntekijää työskentelee yhteistyössä HUSin hoitohenkilökunnan kanssa dialyysipotilaiden ja heidän läheistensä tukena. HUS-alueella on vajaa 500 dialyysipotilasta.

Palvelu on tarkoitettu kaikille vakaumuksesta ja elämänkatsomuksesta riippumatta. Yleisiä keskustelunaiheita ovat olleet esimerkiksi uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen, arjen haasteet, ihmissuhdeasiat ja oma tai läheisten jaksaminen.

Dialyysi eli keinomunuaishoito poistaa vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa elimistöön kertyviä kuona-aineita ja nestettä sekä korjaa veren happamuutta.

– Dialyysi on elämää ylläpitävää säännöllistä hoitoa, ja se voi jatkua hyvin pitkään. Suurin osa potilaista kokee hoidon toistuvuuden ja sitovuuden ainakin ajoittain kuormittavaksi, kertoo osastonhoitaja Ros-Marie Taponen HUS Vatsakeskuksen Dialyysiyksiköstä Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Johtava sairaalapappi Jussi Ollila ja Töölön kirkkoherra Hannu Ronimus kiittävät HUSia hyvästä yhteistyöstä. Myös HUSissa ollaan tyytyväisiä hyvinvoinnin tuen työntekijöiden työpanokseen. Palvelumalli on suunniteltu yhdessä kirkon työntekijöiden, hoitohenkilökunnan ja HUSin kokemusasiantuntijan kanssa.

Hanke sai alkunsa, kun kirkko otti viime keväänä yhteyttä HUS Vatsakeskukseen. Vatsakeskuksessa puolestaan oli havaittu kokonaisvaltaisen tuen tarve. Tavoitteena on luoda kumppanuusmalli, jossa HUS Vatsakeskus ja kirkko toimivat tiiviissä yhteistyössä.

Hyvinvoinnin tuen työntekijät ovat pappi Paula Enckell, diakoniatyöntekijä Kirsi Jaakonaho ja nuorisotyönohjaaja Tilda Tiljander. Työntekijöiden palkan ja toimintakulut maksaa Töölön seurakunta. Potilaat voivat sopia tapaamiset joustavasti hoitokäyntien yhteyteen, Meilahden kirkolle tai kotiinsa. Tapaamiseen voi tulla yksin tai läheisten kanssa.

Hyvinvoinnin tuen työntekijät tukevat henkisesti, kuuntelevat ja auttavat palveluiden löytämisessä ja muissa käytännön asioissa. He voivat myös ohjata ja kannustaa potilaita ja läheisiä esimerkiksi vertaistuen pariin. Tukea on tarjolla myös hoitohenkilökunnalle.

Kuva: Wikimedia Commons / Paasikivi. Meilahden sairaala.

Lue myös:

Sote-uudistus ei vähennä sielunhoidon tarvetta

Kysely: Sairaalapappeja arvostetaan, ja heitä kaivataan myös päivystysyksiköissä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä